DELA

Marthor firar med teater och pyssel

Finlands svenska Marthaförbund fyller 110 år och det firar Ålands marthor med en heldag i Alandica på söndag.
Utöver pyssel och föreläsningar finns bland annat en ny chans att se teateruppsättningen om Kamomilla stad som visades i våras.
Ålands marthadistrikt är med och firar det finlandssvenska förbundets jubileum med en dag fylld av aktiviteter i Alandica på söndag.
– Vi firar med både lek och allvar, säger projektkoordinator Charlotta Solax.
De lättsammare delarna är två teaterföreställningar. Dels visas ”Folk och rövare i Kamomilla stad”, en chans för allmänheten att se uppsättningen som gick på Stadshuset i våras, dels spelar Matts Stenlund upp ”Silikotten”. Under dagen uppträder också Alandia Strings.
Utöver föreställningarna arrangeras flera föreläsningar. Marthaförbundets ekonomirådgivare Janine Smeds pratar under rubriken ”Alla andra får” vilket handlar om barns pengar och ekonomiuppfostran. Marika Mattfolk från Rädda barnen föreläser bland annat om barns internet- och mobilanvändning samt de fällor som finns där.
– Mobbning via de nya medierna helt enkelt, säger Solax.
Slutligen föreläser Ålands idrottsförbunds utbildningsansvariga Lena Eriksson om barn och idrott och vikten av att behålla leken i rörelsen.

Dockmakare
– Utöver det har vi flera aktiviteter. Jennie Elevall håller i en skapande verkstad där man får göra en egen ”Trygga kompis”-docka. Och får vi det att fungera praktiskt ska vi ha en stor väggmålning som alla får bidra till, säger Charlotta Solax.
Vidare arrangeras sagoläsning med ”riktiga sagotanter”, en pysselhörna som leds av marthadistriktets hemslöjdssektion och en cirkusinspirerad lek- och rörelsebana med ledning av Anna Landell, fritidsledare vid Mariehamns stad.
– Under föreläsningarna är det också möjligt att få barnpassning, men det beror på hur många som kommer. Man får gärna meddela det på förhand.

Egen martha
Allt är gratis utöver lotteriförsäljningen som har en speciell vinst.
– Huvudvinsten är en egen martha för en dag! Man kan använda henne till vad man vill, bara det håller sig inom ramen för marthornas ideologi. Till exempel kan man få kontakt med en äldre generation om man saknar mor- och farföräldrar. Eller om man vill ha henne att tvätta fönster, visa något gammalt hantverk, baka, gå ut i skogen%u2026 det man kommer överens med henne om.
Innan dagen öppnas för allmänheten klockan 13.00 föreläser församlingspastor Maria Båsk för etablerade och blivande marthor om guldkanten på livet; ålderdomen.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax