DELA

Märkning ska förklara minskat gäddbestånd

Den som fått upp en gädda med ett gult plastmärke fäst under ryggfenan vid sitt fiskafänge ska rapportera detta till landskapets fiskeribyrå.
Under 2010 genomför nämligen byrån ett märkningsprojekt tillsammans med fiskeguidningsföretaget MaPa Fishing team där gäddor fångade med spö inom fiskekortsområdena öster om Mariehamn och västra Lumparn märks med nummer.
Bakgrunden till projektet är sportfiskeguidernas uppgifter om att gäddbeståndet under de senaste åren har minskat och fiskeribyrån vill nu få klarhet till orsakerna till nedgången genom att samla information om gäddbeståndets storlek och vandringar.

Uppföljning
Projektet kan ses som en fortsättning på det projekt som fiskeribyrån genomförde under åren 2005-2006 tillsammans med fiskeguiden Vidar Häggblom för att undersöka catch and release-metodens påverkan på gädda. Det nya projektet genomförs dock i ett större område med många fler gäddfiskare.
Den som får upp en märkt gädda ska rapportera numret på plastmärket, fångstdatum, fångstplats, fångstredskap, fiskarens namn, fiskens längd och kondition och om fisken slaktats eller inte till landskapets fiskeribyrå. Kontaktperson är fiskeribiolog Kaj Ådgers med telefonnummer 25 297 och epostadress kaj.adjers@regeringen.ax .

LISA BERGQVIST
lisa@aland24.ax