DELA

Mariella drev runt i en timme

Viking Lines passagerarfärja M/S Mariella drabbades under natten mellan fredag och lördag av ett elavbrott och kunde under en timme inte manövreras under en resa från Helsingfors till Stockholm.
Fartyget, som gick ut från Helsingfors, drabbades av ett elavbrott 23 sjömil sydost om finska Utö. Mellan klockan 22.55 och klockan 23.45 natten till lördagen, svensk tid, drev fartyget därför runt på öppet hav.
Enligt Viking Lines informationsdirektör Tuomas Nylund drabbades fartyget av en så kallad blackout. Hjälpmotorn som producerar el slogs av och till följd av det även huvudmotorerna. Trettio sekunder efter att hjälpmotorn slogs av gick automatiskt en nödgenerator igång som producerar el till bryggan och för belysning. Så länge fartyget hade fart att glida kunde det styras men när det stannade kunde man alltså inte längre manövrera det.
Det tog en timme innan man hittade problemet, men enligt Viking line var det var aldrig någon fara för passagerarna.
– Vi befann oss på öppet hav och det var svaga vindar, säger Tuomas Nylund.
Vad hade hänt om man befunnit sig i skärgården?
– Då hade vi kunnat använda tiden då vi fortfarande gled till att hitta ett tryggt ställe att stanna och lägga ankar. Nu behövde vi aldrig lägga något ankar.
Det är inte särskilt vanligt att fartyg drabbas av en blackout, men det händer ibland. Det är inte någon fara så länge det är bra väder och fartyget befinner sig på öppet hav.
Enligt Nylund uppstod ingen panik bland passagerarna. De informerades i de allmäna områdena, dock inte i hytterna eftersom man inte såg situationen som en nödsituation. Under driftstoppet fungerade den manuella styrningen, navigationsutrustningen, säkerhets- och positionsbestämningsutrustningen samt radion normalt.
Skulle även nödgeneratorn ha stannat finns även nödbatterier som producerar el till bryggans viktigaste funktioner. Nu lyckades man dock starta motorerna manuellt inom en timme.
Det finska sjöbevakningsfartyget Tiira befann sig i näreheten av Utö och stannade och bevakade ifall något skulle hända med färjan.
– Men kaptenerna är skickliga och vet vad de ska göra så vi var aldrig oroliga, säger Samu Hiljanen på sjöräddningscentralen i Åbo.
Passagerarfärjan hade 1.021 passagerare och 163 besättningsmän ombord. Färjan ankom till Stockholm cirka en timme för sent.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax