DELA

Mariehamn toppar våldsstatistiken

I Brändö, Geta och Vårdö begicks inga våldsbrott år 2009 vilket ger de tre kommunerna en topplacering i hela Finland.
Värre är det i Mariehamn, åtminstone enligt statistiken.
På basen av alla fall av personvåld som i fjol rapporterades till polisen kan man konstatera att det år 2009 i Mariehamn registrerades sammanlagt 180 våldsbrott som omräknat betyder 16 brott per ett tusen invånare.
Med de siffrorna intar Mariehamn överlägset en ledande position i hela landet. I tvåan, kommunen Hyrynsalmi i Kainuu, gjordes 2009 11,5 våldsbrott per tusen invånare.


Redovisas inte
Trots den föga smickrande placeringen är det dock inte fullt så illa ställt i vår stad.
Statistiken påverkas nämligen av brott som begås ombord på färjor och kryssningsfartyg och som ofta hamnar på den åländska polisens bord. Hur många brott som de facto utförs i Mariehamn och inte ombord på en båt redovisas tyvärr inte.
På tredje plats i våldsstatistiken placerar sig Helsingfors med cirka 11,3 brott per tusen invånare.


Eckerö med
Bland de åländska kommunerna kan man notera att Eckerö är den enda kommunen utöver Mariehamn som finns med i toppen. I Eckerö anmäldes 2009 nio våldsfall vilket ger den statistiska siffran 9,71 per tusen invånare.
Vänder man på listan för att se var i landet det utövades minst våld år 2009 så hittar man fyra kommuner där våld överhuvudtaget inte har registrerats hos polisen.


Tre åländska
Tre av de kommunerna är åländska – Brändö, Geta och Vårdö. Den fjärde är Luhanka, en liten kommun i centrala Finland.
Med den här statistiska tillämpningen behövs det inte speciellt mycket våld för att en liten kommun skall hamna högt upp på listan. Sottunga är ett bra exempel.
Med ett rapporterat våldsbrott på 125 invånare har man i Sottunga begått åtta våldsbrott per tusen invånare. Motsvarande jämförelsetal för Saltvik, där det också begicks bara ett våldsbrott, 0,56 per tusen invånare.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax