DELA

”Många kommer att få sig en smäll”

Sången ska bli tydligare och berättelsen komma nära. Det är målsättningen när Magnus-Maria bjuder in referensgrupper till repetitionerna. Erotik och dramatik hör till det som uppskattas och önskas mer av på träffen som Nyan besöker.
Under repetitionerna med operan Magnus-Maria har regissör Suzanne Osten fyra gånger bjudit in publikgrupper för att höra deras kommentarer. Då Nyan besöker den sista referensgruppsträffen på onsdagen är en av operasångarna är hemma med feber, ensemblen bär vanliga träningskläder, och Patrik Komorowski kompar sångarna på piano eftersom musikerna ännu inte anlänt till Mariehamn.
Ändå märks det att föreställningen närmar sig slutprodukten. Scenerna som förevisas är sprängfyllda helheter av rörelse, sång, tal, bilder, tyger… Med jämna mellanrum avbryter Osten och vänder sig mot publiken.
– Förstår ni vad som händer? Vad väcker det här för känslor? Hör ni vad de sjunger?
Vissa ställen tas om och publiken bekräftar att det hörs bättre. Någon frågar om en stol på scenen kan flyttas eftersom den skymmer. Hela salen berömmer de erotiska och dramatiska inslagen och önskar se ännu mer sådant.
Hela artikeln kunde ni läsa i fredagens Nya Åland.

Ylva Vikström

ylva.vikstrom@nyan.ax

tfn 528 466