DELA

Många frågor kring utbildning

LAGTINGET. Utbildningsfrågor upptog en stor del av lagtingets frågetimme i går. Hembygdsrätt för studerande, tillgång till läromedel och sjöfartsutbildningen var några frågor som kom upp.
Hur ska man garantera att studerande får behålla sin åländska hembygdsrätt trots att de bor på annan ort under studietiden undrade Gun-Mari Lindholm (Ob) under lagtingets frågetimme i går.
Kansliminister Roger Eriksson (Lib) svarade att när man sett på frågan har nya frågor dykt upp.
– Det behövs något slags intyg över att man faktiskt studerar på den nya orten. Och vad avses med studietid? Gäller det helfarts- eller halvfartsstudier?
Men enligt ministern är visionen att presentera ett förslag för lagtinget under den nuvarande mandatperioden.

Sjöfartsutbildning
Anders Eriksson (ÅF) undrade vad som hänt med målen i det sjöfartspolitiska programmet som presenterades år 1999 då man ville satsa på högkvalitativ utbildning som skulle omfatta kvalificerade högskolestudier inom ekonomi, juridik och miljö.
– Vi har fokus på sjöfart och vård, men vi vill satsa på den utbildning vi har så den fungerar optimalt. Eventuellt kan vi erbjuda utbildning på engelska inom banking och juridik, svarade Lundberg
Men enligt Lundberg har skolor i riket fullt upp med att upprätthålla kompetensen för att kunna undervisa i dessa ämnen vilket gör att landskapsregeringen tvekar.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds