DELA

Många brott för rånmisstänkt

Den 35-åriga man från Norrtälje som har häktats för rånet mot Ålandsbanken har ett långt brottsregister med sammanlagt 14 olika domar.
Redan innan han hade fyllt 20 fick han sin första fängelsedom.
Den man som i slutet av förrförra veckan häktades för rånet mot Ålandsbanken, då pengar avsedda för en värdetransport stals, är svensk, han är född 1972 och han bor i Norrtälje.
Av hans brottsregister, eller belastningsregisterutdrag som det heter juridiskt formellt, framgår att han var bara 17 år gammal då han första gången hamnade i en domstol. Den gången blev det dagsböter för stöld, varusmuggling och olovligt innehav av stilett.
Året efter, 1990, blev det två åtal och mera dagsböter, nu för bland annat misshandel och snatteri.


Åtta månader
Den första fängelseresan kom i februari 1992 med sammanlagt fem olika åtalspunkter för misshandel, skadegörelse, våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Han dömdes till tre månaders fängelse.
Fyra år senare var det dags igen. Då dömdes mannen till åtta månaders fängelse för misshandel, olaga hot, stöld och skadegörelse.
Efter 1996 ser registret något bättre ut. Mannen har visserligen varit i konflikt med lagen åtta gånger efter sin sista fängelsevistelse men det är fråga om lindrigare narkotikabrott och trafikförseelser som bara har lett till dagsböter.


Sannolika skäl
35-åringen har under de senaste 18 åren dömts sammanlagt 14 gånger.
Nu är mannen alltså häktad misstänkt för att, tillsammans med andra, ha planerat och utfört rånet mot Ålandsbanken den 10 augusti i fjol. Rubriceringen heter grovt rån och han är häktad på sannolika skäl vilket är den starkaste graden av häktning.
Dessutom anser åklagaren att det finns risk för att den misstänkte undanröjer bevis eller försvårar utredningen av fallet om han släpps fri.
I morgon fredag är det dags för omhäktningsförhandlingar och då bestäms det om mannen hålls häktad fortsättningsvis.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax