DELA

Majoriteten av Ålands banker stänger under strejk

På måndag stänger mer än hälften av Ålands bankkontor till följd av bankstrejken. Samtidigt uppmanas kunder att ta ut kontanter innan måndag då risk finns att systemet slutar fungera.
Ålandsbanken stänger tio av sina 18 kontor under bankstrejkens tre dagar. Med början på måndag håller kontoren på följande platser stängt: Eckerö, Geta, Kyrkoby, Kvarnbo, Västernäs, Lemland, Kökar, Kroklund, Sittkoff och Vårdö.
Ålandsbankens Citykontor i Mariehamn samt kontoren i Godby, Hammarland, Föglö, Sottunga, Kumlinge, Brändö och Strandnäs håller öppet som vanligt.
Bankdirektör Birgitta Dahlén säger att internetservicen, bankautomaterna, kortbetalningar och samtliga utbetalningar ska fungera normalt, men råder ändå kunder sköta sina bankärenden innan strejken.
– Vi planerar att allt ska fungera som vanligt men det kan alltid hända något oförutsett, och då är det bra att vara förberedd.


Ta ut kontanter
Under måndag, tisdag och onsdag är det även mörkt innanför Andelsbankens dörrar i Godby, Lumparland och Föglö. Mariehamnskontoret och ombudskontoret i Kumlinge håller öppet som vanligt.
Vd Håkan Clemes råder kunder att ta ut kontanter innan måndag.
– Så vitt vi vet kommer tekniken fungera, men man kan inte garantera att det inte uppstår störningar. Då kommer uttagsautomater och internet inte att fungera.


Stänger samtliga
Nordeas samtliga två kontor på Åland, i Mariehamn och Godby, stänger. Med 33 anställda går ungefär hälften i strejk.
– Men bankautomaterna är tillgängliga och nätet ska fungera så länge det inte blir störningar, säger Bo Helenius, chef för Nordeas privatkundssektor i Mariehamn.


Påverkas?
Lappobankens chef Torsten Nordberg svarar att han ännu inte vet om strejken påverkar bankens öppettider och tjänster.
– På måndag har vi garanterat stängt, som vanligt. Hur det blir på tisdag och onsdag kan jag inte svara på. Det får vi se då.
Bankens telefonjour är öppen samtliga fem vardagar. Större kontantuttag menar Nordberg troligtvis inte är nödvändigt.
– Så länge systemet fungerar vilket jag tror det gör. Fungerar riksnätet så fungerar vi.

CECILIA LINDVALL