DELA

Lemlands uf kallar till krismöte

De senaste åren har varit tunga för ungdomsföreningen i Lemland. Ytterst få aktiva medlemmar och lite aktiviteter.
Nu kallar styrelsen till krismöte för att reda ut vad lemlänningarna vill med sin förening.
Det handlar om totalt fyra-fem personer som under en längre tid hållit liv i Lemlands uf. I förlängningen har det lett till väldigt få evenemang i föreningens regi. Det brukar ordnas midsommarfirande och ett ungdomsdisco per år.
– Kommunen bidrar med pengar till vår förening och vill ju att vi ordnar aktiviteter i utbyte, men det klarar vi inte av nu, säger Lemlands uf:s ordförande Christian Johansson.

Andan saknas
Christian Johansson har varit aktiv inom föreningen i cirka 15 år. Och genom sitt viceordförandeskap i Ålands ungdomsförbund och som åländsk representant i Finlands svenska ungdomsförbund är han bekant med de tuffa tider som råder i många ungdomsföreningar.
– Många ungdomsföreningar runtom i landskapet har det svårt och har väldigt låg aktivitet, medan i till exempel Österbotten och Nyland har man lyckats riktigt bra.
Varför har man lyckats med livskraftiga föreningar där, men inte här?
– Jag tror det kan bero på att talkoandan inte finns riktigt mer på Åland. Jag minns när jag började i 15-årsåldern, då var Valborg öppet på kvällarna och äldre ungdomar var där på frivillig basis. Numera har folk så mycket annat på kvällarna och om man är ledare för något så vill man ha betalt. Men jag, som är uppväxt inom detta, tycker att jag får betalt, men i annat än pengar för mitt engagemang, säger Christian Johansson.
Lemlands uf:s krismöte hålls den 27 februari klockan 18 på ungdomslokalen Valborg i Söderby.
Läs mer i papperstidningen!

Anna Björkroos