DELA

Leenden och röd granit ska locka turister

Nu startar turistförbundets stora sommarkampanj, vars mål är att visa upp Åland som det ultimata sommarsemesterparadiset.
Under tre veckor kommer solbrända, leende ålänningar att synas i reklamfilmer och på stora affischer i Storstockholm och södra Finland.
Målet med den stora sommarkampanjen, som pågår vecka 20-22, är att bygga varumärket Åland. Med ett enkelt, tydligt budskap vill man visa upp Åland som det ultimata semesterparadiset sommartid, speciellt för barnfamiljer.
Kampanjen syns utomhus, bland annat genom stora affischer i tunnelbanan, på taxibilar och på bussar i Åbo, Helsingfors och Tammerfors samt i Storstockholm.
– Vi har hört att man faktiskt tjuvstartat lite, både på finska och svenska sidan har våra bilder setts på bussar redan i fredags, säger turistförbundets vd Annica Jansson.

Även tv och internet
Årets sommarkampanj är en fortsättning på fjolårets liknande satsning, som var turistförbundets största kampanj någonsin.
Enligt förbundet var reaktionerna uteslutande positiva ifjol, det har man märkt både genom besöken på hemsidan www.visitaland.com samt genom ökat intresse och bokningar hos branschen. Årets kampanj påminner om fjolårets eftersom man vill få en igenkänningseffekt.
Också i år satsar man på reklamfilmer i tv. Dessa kommer att sändas på finska tv-kanalen Nelonen och på svenska TV4:s lokala sändningar i Uppland och Stockholm.
Därtill har man en stödjande annonskampanj i sökmotorn Google på internet, genom annonser som är kopplade till specifika sökord, till exempel ”Boka stuga” och ”Semester med familjen”.

Finska på stan
I Finland är finska det enda språket på de stora affischerna som syns i stadsbilden. Så var det även ifjol och vissa ställde sig undrande till varför enspråkiga Åland bara gjorde reklam på finska i tvåspråkiga Finland.
– Det var ett par personer som tog kontakt om detta i fjol. Det handlar om att vi inte vill dela upp texten, som är kort och som säkert finlandsvenskarna förstår. Effekten av vårt korta och enkla budskap skulle försvinna om det stod på två språk, säger Annica Jansson, som dock påpekar att man alltid använder Åland, inte Ahvenanmaa, som en del av sin logga.
Och i utskick och annonser som vänder sig till finlandssvenskar är språket alltid svenska.
Bakom kampanj-konceptet står Susanna Lundström och Mikael Stenborg från Maridea.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax