DELA

Larm om alger gav miljöpris

Rose-Marie Eriksson slog larm om blågröna alger i Långsjön och nu belönas hon med miljöpris av Lions Club Åland Södra.
Så här berättar Magnus Eriksson, president i LC Åland Södra, om bakgrunden till priset, som är på 600 euro:
”Rose-Marie Eriksson får priset för att visat stort samhällsansvar när hon slog larm om blågröna alger i Långsjön och hennes agerande därefter.
Det var en dag i slutet av augusti när Rose-Marie Eriksson upptäckte att vattnet invid hennes stugtomt vid vattentäkten Långsjön var fullt av blågröna alger, i en utsträckning hon aldrig tidigare upplevt. Det som skiljer henne från de flesta andra var att hon tog kontakt med miljöbyrån, Ålands vatten, ÅMHM och Husöbiologiska station och undrade vad hon kunde göra.
Dessutom har hon ordnat en vandring runt Långsjön med Peter Feuerbach (våtmarksexpert) och ett allmänt möte på Stallhagen där sakkuniga och mark- och vattenägare diskuterade den rådande situationen. Hennes agerande har fungerat som katalysator för att uppmärksamma problemet vid berörda instanser och organisationer.”
Långsjön är med sina nästan 140 hektar en av de största sjöarna på Åland och utgör tillsammans med Markusbölefjärden och Dalkarbyträsk dricksvattentäkt för ca 75 % av Ålands befolkning.
– Långsjön är ju en enormt viktig framförallt när det gäller dricksvatten men även för friluftsliv och underbar natur. Genom att tilldela Rose-Marie årets miljöpris vill vi visa på att alla insatser, stora som små, är mycket viktiga för att skydda och värna den åländska miljön säger Magnus Eriksson.
I Lions club Åland södra är det ett 30-tal män som ideellt jobbar med att samla in pengar för att sedan hjälpa, stödja och uppmuntra andra för ett bättre samhälle.