DELA

Lantrådet: Sparkravet ligger fast

– Jag har absolut förståelse för alla de reaktioner som kommer när vi måste spara inom alla branscher. Men vi brottas med ett enormt underskott – som dessutom verkar bli större än väntat – och landskapsregeringen måste hålla fast vid sparkraven.
Det säger lantrådet Viveka Eriksson efter audiensen med Vårdös kommunala ledning på torsdagen.
Det hon säger är alltså: Sparbeslutet är fattat och det gäller.
– Redan i somras förde trafikminister Runar Karlsson, efter diskussioner med Centergruppen i lagtinget, fram gruppens vilja om att sparbeslutet för Töftöfärjan skulle rivas upp. Men ett sådant beslut skulle ha lett till att vi hade blivit tvungna att ta upp 30.000 euro på grund av det i en tilläggsbudget, och det var ju orimligt att göra det samtidigt som vi måste skära på olika håll.
Hon räknar upp ÅHS, som ju måste spara 3 miljoner euro nästa år, skolorna som får större undervisningsgrupper och färre linjer. Högskolan på Åland som får en snävare ram och landskapets miljömyndighet som måste spara.


Backar inte
Lantrådet backar alltså inte:
– För liberalernas del har jag sagt att beslutet kvarstår. Men trots att vi måste vidta den här åtgärden lyssnar vi på kommunens argument eftersom vi ju måste veta vilka konsekvenserna blir.
Det slutliga beslutet fattas efter att Veronica Thörnroos tagit över som trafikminister nästa vecka.
– Bytet på ministerposten kom mitt i allt. Vi får se om vi lyckas fatta beslutet nästa vecka.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax