DELA

Landskapsanställda lärde om riskerna med alkohol

Anna Sjöström, utbildare inom programmet Prime for Life, föresläste i fredags för avdelnings- och byråcheferna på landskapet.
– Det här är ett led i att landskapsregeringen antagit en drogpolicy. Vi börjar med att föreläsningar för de med personalansvar, men alla anställda som vill skall få gå utbildningen, säger Marie Johansson, projektledare för landskapet.
Programmet Prime for Life är ett riskreduceringsprogram för vuxna som med hjälp av programmet skall kunna minska sin risk för att få problem med alkohol.
– Vi fokuserar mer på risken än på preparatet. Det är inte absolut nykterhet vi talar för, säger Anna Sjöström.
Att programmet vänder sig till vuxna är ovanligt.
– 95 procent av alla liknande metoder vänder sig till barn eller ungdomar. Vi riktar oss direkt till vuxna eftersom vi tror att många är intresserade av sin egen risk för att få problem med alkohol.

Utan ”hö-hö”
På en arbetsplats kan programmet handla om att man kan diskutera alkohol på ett vettigt sätt.
– Alla anställda får ett gemensamt språk för alkohol och kan börja prata om alkohol otvunget, utan den där ”höhö-jargongen”, säger Anna Sjöström.
Alkohol är ett de största folkhälsoproblemen. Därför är det så viktigt att var och en är medveten om sin egen risk att få problem.
– Hjärtproblem, cancer, stroke, många sjukdomar kan ha sin grund i alkohol utan att man nämner det, säger Marie Johansson.

Tallriksmodellen
Programmet vänder sig till ”vanliga människor som inte vill bli alkoholister” menar Anna Sjöström.
– Folk tror att vi skall stå med pekpinnar, men det handlar inte alls om det. Om man däremot utvecklat alkoholism skall man helt avstå från alkohol, men det är en annan sak.
94 procent av den finländska befolkningen använder alkohol, enligt Marie Johansson.
– Jag brukar jämföra programmet med tallriksmodellen. Det är kanske inte särskilt kul, men det fungerar. Folk står ju inte direkt och jublar när vi säger saker de kanske inte vill höra om deras riskbeteende, säger Anna Sjöström.
– Var och en måste välja själv vad de gör med kunskapen de får. Det handlar om att göra medvetna val istället för omedvetna.

Alkoholfritt alternativ
Julfesten då? Kommer de landskapsanställda inte att dricka alkohol på julfesten i år?
– Det som brukar hända efter att anställda tagit del av Prime for Life är att det kommer ett tydligare, och mer odramatiskt, alkoholfritt alternativ på julfesten. Många börjar också fundera över hur mycket alkohol som till exempel ingår i ett represationsmiddag.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax