DELA

Läckande hylsolja inte unikt för landskapsfärjor

Isläget de två senaste vintrarna har skadat propellerhylsorna vid två av landskapsfärjorna. Hur mycket olja som läckt ut vet inte rederichef Kaj Jansson.
– Man har försökt att åtgärda problemen och vad jag vet är allt i ordning igen.
I en insändare i gårdagens Nya Åland skriver Lasse Blomqvist, styrman på m/s Alfågeln, att färjan de senaste två vintrarna förbrukat cirka 2.000 liter olja. Enligt Blomqvist har den största delen av oljan runnit rakt ut i sjön.
Problemen ska bero på att de senaste vintrarna gått hårt åt fartygets propellerhylsa. Vid körning i is uppstår ett glapp som får hylsolja att läcka ut.
– Jag vet att det har förekommit problem men i exakt vilken omfattning kan jag inte svara på. Det där är främst en operativ fråga, säger trafikminister Veronica Thörnroos (C).
Oljeläckage är ”på intet sätt” unikt för landskapsflottan utan förekommer ofta i samband med iskörning, säger Veronica Thörnroos.
– Jag fick info i vintras om att problemen ska åtgärdas.

Två färjor
Även rederichef Kaj Jansson säger att oljeläckage inte är helt ovanligt under isvintrar.
– Jag har varit med om det på Viking Line också. Det är sånt man får räkna med när man har en axel som sticker ut från fartyget.
Han känner till att det funnits läckor på två färjor – Alfågeln och Viggen.
Det finns olika knep för att motverka läckage.
– Man kan justera trycket eller byta till en tjockare olja.
Nu ska en mer miljövänlig olja – som är biologiskt nedbrytbar – köpas till de två fartygen. Men också det innebär en kostnadsökning.
– Den är 2-3 gånger dyrare än den olja vi använder nu, säger Jansson.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Kullman