DELA

Kvarn brann på Seglinge

En väderkvarn brann igår kväll ner till grunden på Kumlinge Seglinge. Händelsen är polisanmäld.
Kvart i sex igår kväll upptäckte byborna på Kumlinge Seglinge att väderkvarnen i byn stod i brand.
– Jag tittade ut genom fönstret och då såg kvarnen ut som en eldfackla. Jag sprang ut och då hade en granne redan ringt efter brandkåren, berättar Eva-Lotta Kastilan som bor på Seglinge.


Brandkärra
Byborna tog fram en brandkärra som finns på Seglinge för att påbörja släckningsarbetet men trots deras försök att rädda kvarnen gick branden inte att stoppa.
– Vi fick försöka slå med enruskor på brinnande enris för att hindra branden från att sprida sig, berättar Kastilan.
Det tog till halv sju innan Kumlinges frivilliga brandkår hade hunnit ta sig från Kumlinge till Seglinge. När de kom till platsen var kvarnen redan totalförstörd.


Anlagd brand?
Kastilan berättar att stämningen på Seglinge är mycket dyster efter branden.
– Kvarnen byggdes i början av 1980-talet av byalaget och sommarboende för att påminna om de cirka femton väderkvarnar som funnits på Seglinge förr, berättar Kastilan.
Kvarnen har varit lite av ett kännetecken för Seglinge där den stått och vakat över byn. Från havet har kvarnen fungerat som ett sjömärke.
– Nu gäller det att inte gräva ner sig i saknad utan att resa en ny kvarn på samma plats, kvarnvingar finns redan i förråd, säger Kastilan som tror att branden kan ha varit anlagd. Händelsen är polisanmäld.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax