DELA

Kursen för blivande mammor slopades

Väntande par har i år inte längre möjligheten att gå en föräldraförberedande kurs genom ÅHS mödrarådgivning.
– Jag missar den helt och hållet. Det känns slött, säger höggravida Johanna Flöjt.
Den föräldraförberedande kursen på Ålands hälso- och sjukvård ger par som väntar barn möjligheten att bekanta sig med lokalerna, träffa andra gravida och få information om den kommande förlossningen.
På grund av sparkraven drogs den möjligheten in i våras. Inskränkningen har lett till frustrerade föräldrar i avsaknad av en viktig förberedelse.
Johanna Flöjt från Jomala är gravid i åttonde månaden. Det är hennes andra barn, dottern Lisa föddes för sex år sedan. Men trots att kursen egentligen är avsedd för förstföderskor skulle Johanna fått gå eftersom det denna gång är en annan pappa.
– Även om det är andra barnet vill jag ändå gå. Det har gått många år sedan jag fick Lisa så jag har hunnit glömma allt. Den behövs, säger hon.
Johanna har beräknad förlossning i december vilket gör att hon går miste om kursen.
Ann-Christin Eriksson är barnmorska på ÅHS som varje år utför omkring 270 förlossningar. Den information kursen ger menar hon är väldigt viktig.
– Kursen informerar föräldrarna om de olika skeendena, möjligheter till smärtlindring och de får samtidigt se hur lokalerna ser ut. Att komma till en helt främmande miljö innan förlossningen är inte bra.
Läs mer i papperstidningen!

Cecilia Lindvall