DELA

Kryssningsfartygen är riktiga koldioxidbovar

Viking Lines och Tallink Siljas kryssningsfartyg hamnar nära botten när det handlar om koldioxidutsläpp. Bara Rederi ab Eckerös fartyg Birka Paradise hamnar i mitten av den sjugradiga skalan.
Det visar uppgifter på en ny webbsida som lanserats under klimatmötet i Cancun i Mexico. Miljöindexet har skapats av den frivilliga organisationen Carbon War Room och 60.000 fartyg, över hälften av världens flotta, får sina koldioxidutsläpp listade.
Skalan har lagts upp ungefär som energimärkningen på vitvaror: Grön stapel för de bästa, gul och orange för de sämre och illröd för de allra sämsta. Men i den här klassificeringen handlar det om utsläpp av växthusgasen koldioxid och inte om energiförbrukning.


Kan kapas
Koldioxidutsläppen har ökat för både flygtrafiken och sjöfarten under de senaste åren. Flyget letar efter lösningar för att minska utsläppen, men om sjötrafikens utsläpp har det inte hörts så mycket.
Ändå skulle sjöfarten kunna kapa bort mellan en fjärdedel och tre fjärdedelar av dagens koldioxidutsläpp, konstaterar Svenska Dagbladet som berättade om Carbon War Rooms lista i måndags
Tidigare i höst försökte internationella sjöfartsorganisationen IMO få igenom ett index som visar hur bränsleeffektivt ett fartyg är eftersom bränsleeffektiviteten har stor betydelse för mängden koldioxidutsläpp. Men förslaget stoppades av bland andra Kina, Brasilien, Indien och Saudiarabien.
Därför har indexet nu lanserats av Carbon War Room, med kontor i New York och med nio entreprenörer som grundare.


Ingen morot
Enligt organisationen släpper sjöfarten sammantaget ut lika mycket koldioxid som det sjätte värsta utsläpparlandet i världen, och 15 procent av fartygen i världen, mest tankbåtar och containerfartyg, står för 50 procent av sjöfartens koldioxidutsläpp. Förklaringen är, hävdar man, att det inte finns någon morot för att minska utsläppen – rederier som satsar på koldioxidsnåla fartyg belönas inte för det.
Enligt organisationen skyller IMO så mycket som 30-40 procent av utsläppen på dåligt bränsleutnyttjande. Genom att byta till fartygsmaskiner som utnyttjar bränslet bättre kan branschen spara bränsle, pengar och koldioxidutsläpp, är slutsatsen.
Uppgifterna finns på www.shippingefficiency.org. Sökfunktionen och energiklassen som ges för varje enskilt fartyg bygger på uppskattade värden som tagits fram med en metod som används av IMO, ett så kallat eedi-index (energy efficiency design index). Förändringar som gjorts nyligen på fartygen, till exempel om maskiner bytts, kanske saknas. I så fall uppmanas fartygsägare att skicka in verifierade data till webbadressen.


Dåligt betyg
Nya Åland har kollat vilken koldioxidklass som Viking Lines, Tallink Siljas och Rederi ab Eckerös kryssningsfartyg i trafik får på listan. Ett fartyg fanns inte med, Viking XPRS.
16 fartyg – alla utom ett – hamnar i klass F på skalan som går från A till G. Nästsista plats alltså. Bara Birka Paradise klarar klass D.
Uppgifter ges också om varje fartygs utsläpp av koldioxid i gram per ton och nautisk mil.

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax