DELA

Krögarparets reseförbud har upphävts

Centralkriminalpolisen (CKP) har upphävt det reseförbud som utfärdats för krögarparet som misstänks för människohandel. I dag berättar kvinnan som tillsammans med sin man misstänks för människohandel sin version av det som inträffat för Nya Åland.
Den kvinnliga krögaren har gått med på att träffa Nya Åland för att ge sin version av det som har inträffat. Hon är märkbart skakad av de senaste månadernas upplevelser och ett par gånger under samtalet fylls ögonen med tårar.
Hur reagerade du då greps av polisen?
– Jag blev rädd. I Thailand anses polisen vara farlig och jag visste ingenting om polisen här. Jag visste inte heller vad jag fick eller inte fick göra, jag vågade inte ens fråga om jag kunde tvätta tänderna. Först efter två dagar var det någon som förklarade för mig att jag fick duscha.
Kvinnan berättar att hon varken kunde äta eller sova.
– En dag vaknade jag på akuten i Mariehamn och visste inte hur jag hade kommit dit. Då fick jag extra näring i droppform. Men jag anklagades också för att mina thailändska hosttabletter, som jag hade i fickan, var narkotika och att jag hade drogat mig. Sedan insåg de att det var fel, säger hon.
– Efter att jag alldeles kort hade fått träffa barnen och fått veta att de skulle till England blev jag fruktansvärt deprimerad. Då trodde man att jag var självmordsbenägen.
Under vilka förhållanden jobbade dina anställda?
– De hade klara arbetstider som de fick betalt för och rätt till ledighet helt enligt finländsk lag. Men i praktiken kanske de inte alltid jobbade på arbetstiden och de gick inte heller alltid hem då arbetstiden var slut. Vi var som en stor familj, hade vi lite kunder i restaurangen kunde vi sitta och prata, se på film eller spela på datorer.


Reseförbudet upphävt
Det misstänkta krögarparet satt häktade sju veckor. Under den tiden fick de bara träffa sina jurister, inte ens sin 15-åriga son. För drygt en vecka sedan anhöll CKP om att paret skulle försättas på fri fot men med reseförbud och anmälningsplikt klockan 9.00 varje måndag hos polisen i Mariehamn. Ålands tingsrätt beslöt om reseförbudet för en och en halv vecka sedan.
Då krögarparet infann sig hos polisen i går morse fick de beskedet att CKP, utan någon närmare motivering, har upphävt reseförbudet.
Läs hela intervjun i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen