DELA

Kreditkortskapare kom över 6.000 på spelsajt

Bedragarna som kom över Jannes kreditkortsuppgifter kunde lyfta över 6.000 euro från hans konto via en spelsajt innan de avslöjades.
Men ingen vet vilka de är och trots en omfattande polisutredning är utsikterna att få fast dem små.
Det var i november 2008 som Janne (som inte är hans riktiga namn) och hans sällskap åt middag på en matservering i staden. När han skulle betala notan gav han sitt kreditkort till servitören.
– Jag trodde att han skulle gå till kassan men han försvann ut i köket. Sedan var han borta så länge att vi reagerade på det.
När servitören kom tillbaka till bordet frågade de om det var något fel på kortet. Han svarade att det hade tagit tid för att det var kö till kassan.
– Men just då fanns det bara vi två och ett annat par där, säger Janne.
Dagen före julafton, en månad senare, fick Janne ett brev från sin bank.
– De meddelade att jag hade övertrasserat kontot med en kredit på 6.300 euro. Jag ringde banken direkt. Jag brukar inte handla på kredit.
Det visade sig att någon hade använt Jannes kreditkort på en spelsajt som är registrerad på Malta.
– Användaren hade spelat med jämna mellanrum och med ganska kraftiga insatser. På banken sade man att det verkade vara ett rent bedrägeri.


Kan fotograferas
Janne misstänker att kortuppgifterna kopierades på matserveringen, och han tror att det gick till så här:
Någon fotograferade hans kreditkort, med namn, kortnumret och den tresiffriga cvv-koden på baksidan. Sedan kan fotografen ha sålt bilderna på nätet eller vidarebefordrat dem till en medbrottsling som registrerat sig på spelsajten.
– Man måste ange sina id-uppgifter på den maltesiska sajten. Så det fanns kopior på en killes pass, och på mitt kreditkort – med hans namn i stället för mitt.
Men identiteten på passet var falsk så bedragaren gick inte att spåra den vägen.
Kontot tömdes genom att två eller flera personer, som alla var delaktiga i bedrägeriet, spelade mot varandra. Spelaren som hade öppnat ett konto med Jannes kreditkort spelade för att förlora, och när han gjorde det fördes Jannes pengar över till medbrottslingens konto.


Andras ip-nummer
Polisen fick tillgång till datorernas ip-nummer, ett slags digitala fingeravtryck, för varje gång bedragarna hade loggat in på spelsajten.
– De var kopplade till datorer på flera ställen, bland annat Esbo, Vanda, Åbo, Uleåborg och Tallinn. Ägarna till ip-numrena är förhörda och avskrivna från utredningen. De hade inget med saken att göra. Bedragarna hade hackat in sig på andras ip-nummer. Det är ganska avancerad brottslighet, säger Janne.
Han led ingen direkt ekonomisk skada av brottet.
– Jag fick klara mig två och en halv månad med ett vanligt bankkort utan kredit. Och förstås blev det mycket pappersarbete.
Det blev det också hos polisen, som enligt Janne har gjort ”ett imponerande jobb”. Ändå har man inga konkreta spår efter de skyldiga.
Utredaren Birgitta Karlsson skall i dagarna presentera materialet för kommissarie Henrik Hagelberg, som fattar beslutet om ärendet skall föras vidare till centralkriminalpolisen.
– Jag tror inte att det går att göra mera på lokal nivå, säger Birgitta Karlsson.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax