DELA

Kräftan är en riktig dyrgrip

På onsdag morgon kokar restaurangerna årets första kräftor. Och framåt kvällskvisten, när kräftorna har kallnat, är de redo att ätas, ofta till ett riktigt smaskigt pris.
På ÅSS Paviljongen är det traditionell kräftpremiär på onsdag, säger krögaren Michael Björklund.
Vad slutpriset landar på vet han inte ännu.
– Det beror på de som fångar kräftorna, vad de ska ha. I inköp betalar vi ju allt från sex euro och uppåt. Det extremaste inköpspriset vi varit med om är nio euro styck, men nu hoppas vi att vi ska få dem för fem euro, vi vill inte sälja dem för mer än tio euro, säger Michael Björklund, som liknar den åländska flodkräftan vid guld.

Priset varierar
På Restaurang Arkipelag har man däremot haft problem med att få tag i kräftor inför morgondagens premiär, säger Elin Wiksell. Men hon lovar att det ska bli åländska kräftor.
Men om de får några kräftor till onsdagens premiär vet hon inte i skrivande stund. Och priset, det beror på leverantörerna och varierar från dag till dag.
På Restaurang F.P. von Knorring i Österhamn är kräftpriset redan fastställt. Där kostar en åländsk kräfta 6,20 euro styck, enligt krögare Kim Harju-Jeanty. Då ingår alla de nödvändiga tillbehören: rostat bröd, dill, citron och haklapp.

John Granlund