DELA

Korta öppettider skapar problem för turismen

Mitt i den hetaste turistsäsongen håller butiker och caféer i Mariehamns centrum stängt på kvällar och söndagar.
– Det är något vi erfar väldigt ofta att folk är förvånade och besvikna över, säger Annica Jansson på Visit Åland.
Öppet till klockan 17 på vardagar. 10-15 på lördagar. Stängt på söndagar. Öppettiderna för många butiker och caféer i Mariehamns centrum mitt i högsäsongen är överraskande korta för många turister. När Nya Åland tar sig en tur på Torggatan är det flera som uppmärksammar de korta öppettiderna.
– Vi har faktiskt just pratat om det, att många stänger klockan 15. Om man sover sent så stänger nästan butikerna när man kommer till stan, säger Jukka Koskeli från Esbo och semestrar på Åland varje år.
Jukka Pahta, också från Esbo, har kommit till Åland kvällen innan.
– Vi kom hit med båten klockan 19 och då hade matbutiken stängt. Jag tycker nog också att fler butiker borde ha söndagsöppet. När man rör sig med båten och kommer till olika ställen skulle man behöva generösare öppettider.


Långsiktig process
– Behovet är stort och jag tror att hela Ålands turism och näringsliv i stort skulle må bättre av att öppettiderna skulle hänga med utvecklingen, säger vd Annica Jansson på Visit Åland.
– Jag tror att det är en kombination av att det kan vara svårt att få ihop det rent praktiskt och få en lönsamhet i det, och en inställning. Man måste vara beredd att gör avkall på bekvämligheten, menar Jansson.
– Det är också en långsiktig process. För att det ska lyckas måste man vara uthållig och vänja konsumenterna.
Läs mer i onsdagens Nya Åland!

Annakaisa Suni

annakaisa.suni@nyan.ax