DELA

Körde bil drogpåverkad

Fortkörningar, droger och rattfyllerier sysselsatte polisen i den åländska helgtrafiken.
Polisen stoppade i lördags en bilist efter anmälan vid Ålandsplan i Mariehamn. Ett drogtest togs på föraren som visade sig vara påverkad. Personen saknade även körkort och är nu misstänkt för rattfylleri, äventyrande av trafiksäkerheten, olovlig körning samt straffbart bruk av narkotika.
Full bakom ratten var även en person i Dalbo Mariehamn som i fredags körde moped och blåste 0,82 promille. Personen hade inte heller med sig sitt körkort. Hela 1,2 promille i utandningsluften hade en person som körde bil vid Måsvägen i södra Mariehamn i lördags. Under utredningen visade det sig att föraren dessutom saknade giltigt körkort och då den aktuella bilen inte tillhörde föraren utökades brottet med flera rubriker. Polisen utreder nu grovt rattfylleri, överlämnande av fortskaffningsmedel till berusad, överlämnande av fordon till person som saknar körrätt, olovlig körning samt trafikförseelse.
Bland trafikanterna har det också gått för fort under helgen. I lördags körde en motorcyklist 117 kilometer i timmen på Styrmansgatan i Mariehamn där det råder blott 30 i hastighetsbegränsning. Föraren blev av med sitt körkort på plats och är misstänkt för grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Äventyrade säkerheten gjorde också den person som körde 80 kilometer i timmen på en 50-sträcka i Lemland Lemböte. I Finström Ämnäs höll en paketbil en hastighet av 113 kilometer i timmen på en 90-väg. Föraren fick böter på plats.
Utöver det har en person i personbil i Mariehamn åkt fast för olovlig körning när denne saknade körkort och i Söderby Lemland lät en mopedist i lördags bli att stanna vid en stoppskylt. Böter blev facit.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax