DELA

Kommittén inte enig om stadsdirektör

Edgar Vickström, utvecklingschef på Ålandsbanken, föreslås bli ny stadsdirektör i Mariehamn i maj när Bjarne Pettersson går i pension.
Men nomineringskommittén som vaskat fram namnet var inte enig.
När staden utlyste tjänsten söktes den av 23 personer. Också ett par intresseanmälningar lämnades in efter att ansökningstiden gått ut.
Det fanns alltså många kandidater att välja på för den nomineringskommitté som tillsattes för att ta fram ett namn som rekommendation till stadsstyrelsen.
Kommittén har nu kommit fram med det namnet – Jomalabon Edgar Vickström som i maj i år klev av jobbet som vice vd på Ålandsbanken för att i stället bli bankens utvecklingschef.
– Många av de sökande fyllde de formella kraven och hade de personliga egenskaper som efterfrågades. I kommittén har vi haft lite olika uppfattningar om vem som kom närmast , men vårt uppdrag var att ge en rekommendation som majoriteten av kommittén står bakom, säger ordförande Tom Pussinen (FS).
Någon omröstning har inte gjorts i kommittén.
Sju sökande har intervjuats. Nya Åland erfar att de tre kandidater som fanns med på slutrakan var Edgar Vickström, Per Ekström som tidigare var kommundirektör i Jomala innan han flyttade till Island där han bor sedan många år, och Mikael Grannas som när han sökte jobbet var biträdande stadsdirektör i Väståboland men som under processens gång handplockades till en ledande position i Sibbo.
Det fanns också flera kvinnor som sökte stadsdirektörsjobbet, bland andra vicelantrådet Britt Lundberg och stadens kanslichef Emma Dahlén, men ingen av dem ingick i den slutliga topptrion.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre