DELA

Kölden drabbade dieselbilister

Många som kör med dieselfordon har fått problem då det blev oväntat kallt så tidigt.
Varken bilister eller alla leverantörer hann övergå från sommar- till vinterdiesel i tid.
Flera fordon både på Åland och i Finland och Sverige har stått stilla i kölden på grund av sommardiesel i tankarna.
Sommardieseln innehåller en hög halt paraffin som stelnar och täpper till bränsleflödet i motorn då kvicksilvret sjunker under -8 grader. Därför skall man på hösten byta till vinterdiesel som innehåller betydligt mindre paraffin och som alltså klarar kylan bättre. Det finns till och med arktisk diesel som tål temperaturer ner till -44 grader.
I år blev flera tagna på sängen då kölden slog till oväntat hårt redan i november. Många tunga fordon men också mindre privata bilar hade fortfarande sommardiesel i tankarna och alla bensinmackar hade inte heller vinterdiesel i pumparna.

Grötade igen
– Varför finns det inte vinterdiesel tidigare och varför skyltar man inte tydligare med att det som säljs är sommardiesel, undrar en upprörd läsare.
Mannen, som vill vara anonym, fick stora problem då då kölden för drygt en vecka sedan ledde till att innandömet i familjens splitternya Volvo grötade igen på grund av just sommardieseln. Bilen måste in på service där den fick något som närmast kan beskrivas som en magpumpning. Ägaren fick stå för räkningen.
– Har inte servicestationen något ansvar, undrar mannen.
Svaret är nej, det är uteslutande bilförarens skyldighet att se till att han eller hon kör med rätt soppa i tanken. Försäkringsbolagen ersätter inte några som helst skador som uppstår på grund av felaktigt bränsle.
Det är också kundens ansvar att ta reda på vilken typ av diesel som säljs i en pump medan servicestationerna är skyldiga att ge korrekt information om pumparnas innehåll.
– Det finns skyltar bara man som bilist tänker på att titta efter dem, säger Roger Rundberg på St1.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen