DELA

Knapp majoritet vill bevara rattfyllerigränsen

Gränsen för rattfylleri är en fråga som delar ålänningarna. I Nya Ålands pejling anser en knapp majoritet – 102 av 200 deltagare – att gränsen för rattfylleri borde förbli 0,5 promille.
– En sänkning skulle medföra att vi fick fler brottslingar, säger Ann-Britt Eriksson från Finström Godby.
Frågan om huruvida rattfyllerigränsen borde sänkas från 0,5 till 0,2 promille eller inte har väckt känslor bland de åländska politikerna. Det är landskapsregeringen som föreslår sänkningen i sitt handlingsprogram mot riskbruk och missbruk för åren 2013-2016 och både i lagtinget och på tidningarnas debattsidor har diskussionen gått het den senaste tiden.
Nya Åland begav sig ut på stan – och ut på nätet – för att ta reda på vad allmänheten tycker. Frågan vi ställde lyder: ”Tycker du att gränsen för rattfylleri bör sänkas från 0,5 till 0,2 promille?”.
Vi frågade 40 personer utanför Sittkoffsgallerian i Mariehamn, 30 personer utanför Maxinge i Jomala och 30 personer utanför Mattssons i Godby. Samma fråga ställde vi dessutom till hundra av våra läsare på hemsidan.
Det är ett jämnt lopp mellan ja- och nej-sägarna ute på stan. Sammanlagt anser 57 av 100 personer att gränsen för rattfylleri bör sänkas. Linnéa Grahn från Brändö är en av dem.
– Ja. Det är inte bra om man dricker och kör. En sänkning kanske skulle minska olyckorna.
43 av de 100 personer som svarade på Nya Ålands gatupejling anser att gränsen för rattfylla ska bevaras vid 0,5 som det är i dag.
– Jag tycker att det är bra som det är. Jag tycker att man ska kunna ta en mellanöl om man är ute på stan en sommardag, och ändå kunna köra. Men absolut inte mer, säger Niklas Karlsson från Sund.
Läs mer i papperstidningen!

Josefin Grunér


Maria Snellman