DELA

Klartecken för nytt postbygge

Posten Åland bygger nya produktionsutrymmen med en golvyta på sammanlagt 8.000 kvadratmeter.
Med det räknar man med att kunna fördubbla omsättningen.
– Som ägare har vi två alternativ att välja mellan, stagnation eller utveckling. Det är svårt att tänka sig att posten skulle sätta sig i stagnation, sade finansminister Mats Perämaa (Lib) då han i går egenskap av postens ägare gav klartecken för styrelsens förslag att terminalen i Sviby i Jomala skall byggas ut med 8.000 kvadratmeter.
Det är, enligt postens vd Henrik Lundberg, nödvändiga kvadratmetrar.
– Vi har akut utrymmesbrist just nu och räknar med att vi med nybygget har potential att öka omsättningen med det dubbla, sade Lundberg i går.
Nybygget har diskuterats i fyra år. Det handlar om produktionsutrymmen, en ny ändamålsenlig perrong och ett litet logistikkontor.
Investeringskostnaden beräknas bli 12,6 miljoner euro plus ett banklån på 6 miljoner som ledningen räknar med att kunna betala tillbaka på 4 år.
– Det är klart att projektet har risker. Vi står inför en sänkt momsgräns år 2013 som säkert medför en dip i varuförpackningen. Det är oklart hur det blir med momsen till Sverige, lokal konkurrens kan pressa priserna och det kan dyka upp någon stor spelare som etablerar sig på den åländska marknaden, sade Lundberg.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen