DELA

Klappat och klart för tv-start

I går morse publicerade Ålands tidningstryckeri ÅTT nyheten att tidningen Åland ska satsa på webb-tv – samtidigt som Nya Åland informerade om tidningens medverkan i nya nyhetskanalen Åland24.
– Konkurrentens artikel var ett svar på vår grej. Det är solklart, säger Nyans vd Stefan Norrgrann.
I går morse berättade Nya Åland om storsatsningen på lokala tv-nyheter som redan är långt hunnen – så långt att nya medarbetare ska anställas inom de närmaste veckorna.
Samtidigt berättade tidningen Åland att tidningshuset vid Strandgatan ska satsa på webb-tv i höst.
Enligt Nyan-vd:n Stefan Norrgrann var artikeln en reaktion på det pressmeddelande som nystartade teknikföretaget P24 Media ab och Nya Åland skickade ut söndagskvällen till alla lokala medier samt Hufvudstadsbladet och FNB. P24 Media och Nya Åland ska tillsammans starta den lokala tv-kanalen Åland24.


Inte oroliga
Vid den pressinformation som hölls i går i Nya Ålands tidningshus var Stefan Norrgrann, P24 Medias projektledare Thomas Holmström, Åland 24:s nyanställda vd Marika ”Mysan” Sundqvist och Nya Ålands chefredaktör Nina Fellman inte oroliga över konkurrensen från lokaltidningen.
Om man lägger artiklarna bredvid varandra om jämför så ser man vilket bolag som har hunnit längst och som har substans bakom sin satsning, menar Stefan Norrgrann.
– Det läsarna kan se är att vi har hunnit längst – planeringen har pågått länge – och att vi redan har bildat bolaget, har finansieringen ordnad, har löst lokalfrågan, rekryterad vd och har gjort upp ett utbildningsprogram för dem som ska jobba med tv. Det finns affärsplaner och strategier. Vi har hela konceptet klart. Tidningen Ålands artikel bestod bara av en massa ord utan egentligt innehåll.
Nina Fellman håller med.
– Det är säkert kul för tidningen Åland att ta udden av nyheten med vår satsning. Så har vi också gjort tidigare. Så går det till i den här branschen. Nu är det bara en sak som gäller för konkurrenten: Upp till bevis!


Radion bestämmer
De påpekar att ”ledande politiker”, som tidningen Åland säger sig ha fört inledande diskussioner med, inte har mandat att avgöra vem som har rätt att sända program – den rätten tillkommer medlemmarna i Ålands radio/tv:s styrelse och förvaltningsråd. Ålands radio & tv har koncessionen och kan därför besluta vem som får tillgång till sändningarna.
– För oss var kontakten med förvaltningsrådet steg ett i hela processen, säger Stefan Norrgrann.
Alla fyra betonar att satsningen är långsiktig och seriös och samtidigt en del av en långt större satsning än enbart webb-tv främst för hemsidan.
– De personer och institutioner som är med och satsar garanterar det.
Som nämndes i gårdagens artikel vill finansiärerna – Wiklöf Holding, Konstsamfundet och Ålandsbankens tidigare chef Folke Husell – inte gå ut med uppgifter kring hur mycket pengar det rör sig om.
– Men det handlar om mycket pengar för åländska mediaförhållanden, berättar Stefan Norrgrann.


Stor marknad
För teknikföretaget P24 Media är det viktigt att resultatet blir bra, säger Thomas Holmström. Tanken är, som Nya Åland berättade i går, att konceptet ska kunna säljas till andra lokaltidningsföretag efter att först ha testats grundligt på Åland.
– I Sverige finns det 400-500 lokaltidningar som kan vara intresserade. Också vi söker ny personal, bland annat en vd, säger han.
Ålcoms vd Conny Rosenberg berättar att företaget redan tidigare anmält intresse av att distribuera vad som än produceras på Åland.
– Det beskedet har alla fått. Vi har redan förverkligat Ålands radio och tv:s text-tvprojekt och distribuerar TV Ålands program via IPTV. Nu ser vi fram emot att nya tv-kanalen Åland24 börjar producera program och om till exempel. tidningen Åland kommer i gång med sina sändningar så hjälper vi också dem, bara det ger ett värde för våra tittare.


Beslut den 23
Pia Rothberg-Olofsson, vd för Ålands radio & tv, berättar att bolagets styrelse väntas fatta beslut om sändningarna vid mötet den 23 augusti.
– Jag tror att beslutet blir att vi kommer att sälja programtid till det nya bolaget. Det blir ett intressant samarbete.
Har det kommit någon motsvarande förfrågan från ÅTT?
– Nej. Jag har inte hört något från den andra tidningen.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax