DELA

Kjell Clemes ny ordförande för Air Åland

Air Ålands bolagsstämma valde Kjell Clemes till ny styrelseordförande. Bokslutet för år 2010 på minus 637.000 euro godkändes och styrelsens medlemsantal minskades med en.
Kjell Clemes ersatte Peter Grönlund som styrelseordförande för Air Åland efter att Grönlund undanbett sig återval. Till styrelsen återvaldes Carin Holmqvist, Jörgen Gustafsson, Henrik Lundberg och Johnny Rosenholm medan Stefan Rumander hade undanbett sig återval.
Air Åland höll bolagsstämma i går och man klubbade även igenom bokslutet för år 2010 som visade ordenltigt på minus. Prognosen för underskottet var 600.000 euro och det exakta undersköttet visade sig bli 637.274,91 euro. Orsakerna är händelser som stod utanför bolagets kontroll skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Uppsagda operatörsavtal, askmoln från Island och strejk hos operatören är tre faktorer som kraftigt drog ner resultatet.

Ljusare för år 2011
Air Åland siktar på nollresultat för år 2011 trots stigande bränslepriser och en försvagad valuta. Vd Jan-Erik Sundberg kommenterar:
– Vi har under 2010 och 2011 genomfört ett stort antal åtgärder för att förbättra lönsamheten. Trots att bränslepriset stigit med 57 procent jämfört med för ett år sedan och svenska kronan har blivit 20 procent dyrare jämfört med vad vi betalade år 2010 så siktar vi på ett nollresultat för i år. Marginalerna är små och vi behöver lite flyt under andra halvan av året för att klara det.
Biljettintäkterna har ökat med nästan 40 prcent under årets första fem månader och om den tillväxten håller i sig och bränslepriset och valutan inte försämras kan man hålla ett nollresultat.

Nina Smeds

nina.smeds@nyan.ax