DELA

Kattkupp och köphjärtan i stan

Konst eller förfulning? Oskyldigt skämt eller samhällspolitiskt ställningstagande?
På torsdagsmorgonen var Mariehamn hur som helst utsmyckad med både röda pappershjärtan och svartvita guppkatter.
Guppkatterna, som under morgonen på torsdagen stolt satt på vakt på varsin sida om trafikguppen vid korsningen Ålandsvägen – Skillnadsgatan i Mariehamn, är uppenbarligen en kommentar på rondellhundarna förra månaden.
Då dök nämligen hundar, hastigt hopspikade avlagda bräder, upp åtminstone i rondellen i Eckerö och på Godbyvägen utanför Sparhallen.
Uppenbarligen var någon missnöjd med artfördelningen inom rondellutsmyckarskrået, och bestämde sig för att den intellektuellt överlägsnare av människans pälsbeklädda följeslagare skulle få samma ära.
Resultatet blev alltså två svarta katter med vita ränder, som varnade morgonpigga bilförare om ojämnheterna i väglaget.

För ordningens skull
– Det är tydligen bara något som är populärt just nu, kommenterar landskapets vägingenjör Stig Jansson, som i samband med rondellhundarna nästan synskt spekulerade att nästa steg i utvecklingen kunde vara katter.
Senare under förmiddagen försvann guppkatterna. Stadens arbetsledare Kaj Herlin berättar att han personligen tyckte det var ett oskyldigt tilltag och att katterna gott kunde sitta kvar över jul, men för ordningens skull måste de ändå tas bort.
– Det är nu så att man inte får placera något på trafikmärken.
Först hundar och nu katter. Vad tror du blir nästa steg?
– Ha ha, ja du. Det skulle väl vara någon tomte det.

Köp köp köp
Också i stadens absoluta centrum dök det upp oväntad utsmycknad. På torsdagsmorsgonenvar butiksområdet på gågatan och den angränsande ändan av Skarpansvägen fullsmockad med fastklistrade röda hjärtan. De bar texten ”köp köp köp” och den kryptiska underskriften Konst Utan Kompromiss.
En källa med insikt i händelsen, dock inte gärningspersonen eller -personerna själv, vet att berätta att aktionen var menad att vara helt anonym. Det är också möjligt att de båda händelserna är sammankopplade.

HENRIK JANSSON

henrik.jansson@nyan.ax