DELA

Kapten med helikopter till Isabella

Bristen på behöriga kaptener i helgen gjorde att de som fanns fick rycka in. Kapten Jan-Tore Thörnroos fick på kort varsel föras till Isabella för att styra henne genom Sandhamnsleden – och därmed ställa sin sitt planerade 50-årskalas.
Flera fartyg tvingades ta Sandhamnsleden till och från Stockholm i helgen, men alla kaptener har inte behörighet att köra där. Efter ett möte på Viking Line i fredags beslöt man därför att sex stycken behöriga från Cinderella skulle fördelas på övriga fartyg, två behöriga krävs på varje båt. En av de inkallade är Jan-Tore Thörnroos som flögs med helikopter direkt ut till Isabella.
Det trots att han skulle fira sin 50-årsdag med buller och bång på lördagen.
– Det var 2.500 passagerare ombord som väntade på att få komma i hamn så det hade varit dumt att låta dem vänta, säger Thörnroos.

Skulle äta gott
Hans fru – landskapsregeringens trafikminister Veronica Thörnroos – fick därför ringa runt och annullera till gäster, orkester, kockar och servitörer.
– Vi skulle äta en massa läckerheter på Högtomt i Sund. Vi ska göra ett nytt försök i maj, men ett så stort kalas kräver mycket planering.
Han är imponerad över hur hårt besättningen ombord på Isabella har arbetat de här dagarna.
– Jag tror att passagerarna kan vara nöjda och det är det viktigaste. Säkerheten har aldrig varit hotad, situationen har bara krävt extraordinära lösningar, säger Thörnroos.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax