DELA

Kapplöpning om vindstöd – Åland ute för gott?

Nu är det kapplöpning om vem som hinner få det finländska vindkraftsstödet. Bara de producenter som är snabba har chans att få det eftersom det finns ett tak.
Det kan betyda att Åland tvingas ge upp utan att ens ha nått startblocket.
Finland har blivit det nya Klondyke där guldet heter vindkraftsstöd. Vindkraftsproducenter från när och fjärran vill få del av stödet, och det är bråttom eftersom det betalas bara till dem som ryms in under taket som kommer emot vid 2.500 megawatts produktion.
I oktober i fjol fanns planerade vindkraftsparker i Finland upp till totalt 8.900 megawatt, vilket betyder att slutspurten är intensiv. Stödet är inte begränsat enbart till finländska producenter och därför får vindbolag i Finland ofta förfrågningar om delägarskap från Spanien, Portugal och Tyskland, berättade Kauppalehti den 21 mars.

400 milj på tre år
Orsaken är enligt tidningen att Syd- och Mellaneuropa redan är i princip mättat på vindkraftsmarknaden medan Finland är nymornat, vindkraftsproduktionen i dag i det närmaste riskfri och lönsam och att stödet finns.
I år stöder staten vindkraftsproduktionen med 73 miljoner euro, nästa år med 100 miljoner euro och 2015 med cirka 120 miljoner euro.
Hittills har 16 vindkraftsanläggningar fått totalt 7,7 miljoner euro av stödet som kan sökas först när det nya vindkraftverket är inkopplat till elnätet. Efter det betalas stödet ut i tolv år för den producent som hunnit med i svängarna.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre