DELA

Kaj slumrade till – och vaknade döv

När Kaj Porko, 41, vaknade efter att ha somnat framför tv:n blev han chockad.
– Jag höjde ljudet på tv:n, men inget hände.
En dag i oktober förra året satt Kaj Porko i fåtöljen hemma i Föglö Degerby och kollade på tv:n. Han slumrade till i tio minuter. När han vaknade var hans hörsel plötsligt borta.
– Jag höjde ljudet på tv:n, men inget hände. Sen bytte jag batteri på hörapparaten, men det blev ingen skillnad. Jag hörde fortfarande ingenting.
Dålig hörsel är inget nytt för 41-åriga Kaj som arbetar som tillsynsman på Björkö. Hörseln på höger öra har inte fungerat sedan födseln och hörseln på vänster sida började bli sämre redan i 10-årsåldern.
Men oktoberdagen kom som en chock. Dålig hörsel och behovet av en hörapparat är inte samma sak som ingen hörsel alls.
– Jag gick till grannen och började ropa och skrika. Man hör ju inte sin egen röst så man kan ju skrika hur högt som helst.
Grannen rådde honom att genast bege sig till akuten. Nästa dag befann sig Kaj tillsammans med sin bror i Åbo, efter remiss från centralsjukhuset i Mariehamn.


Tätt på Åland
I mars reste Kaj tillbaka till Åbo för operation. Han sövdes först ner, sedan borrades ett hål i skallbenet dit en lång tråd fördes in och en metallplatta implanterades.
En månad senare fick han återvända eftersom apparaten då skulle sättas igång. En kabel kopplades från öronimplantatets ”antenn” till en extern dator som överförde rätt ljud åt honom. Bas och diskant, samtliga ljud justerades.
Tack vare det hör han hyfsat bra i dag.
Läs mer i papperstidningen!

Cecilia Lindvall

cecilia.lindvall@nyan.ax