DELA

Jurist jobbar gratis för Pusselfamiljen

Alla medlemmar i föreningen Pusselfamiljen har rätt till en halvtimmes gratis konsultation med juristen Trond Hornseth.
– Jag känner att jag kan göra stor nytta och omfatta föreningens mål, säger han.
När ett förhållande tar slut och barn är inblandade uppstår många frågor.
– Vi har satsat på det här för att göra steget lättare att fråga om råd när man hamnar i knipa i ett äktenskap eller ett förhållande, säger Pusselfamiljens ordförande Ann Eriksson.
Hon pratar om den nya tjänsten om erbjuds föreningens medlemmar: en halvtimme gratis konsultation med juristen Trond Hornseth från byrån Vindicera. Han är själv medlem i föreningen.
– Jag känner mig hedrad över uppdraget. Jag kan bistå med till exempel rådgivning i familjerätt och familjeförmögenhetsrätt. Många ensamma kvinnor och män är utsatta och skulle mått bättre i sin process om de träffat en jurist tidigare. Kanske gör det här också att man kan undvika att låta det gå så långt som till domstol. En viktig fråga är att barnen får det underhåll de är berättigade till, säger Trond Hornseth.

Förståelse
Pusselfamiljen vill att tröskeln att söka rådgivning ska vara så låg som möjligt. En halvtimmes gratis konsultation är ett första steg, sedan är det upp till klienten att fortsätta anlita Hornseth eller någon annan jurist.
Tjänar du något på detta?
– Nej, jag får ingen ersättning någonstans ifrån. Jag ser det som att föreningen ger mig ett stort förtroende och det är gott nog för mig. Det ger dessutom positiv feedback för vår byrå vilket är ersättning nog, säger Hornseth.
Föreningen har funderat på en motsvarande tjänst för sina medlemmar under ett par års tid.
– Man märker när man pratar om det att det behövs, säger Ann Eriksson.
I dag har Pusselfamiljen cirka 120 medlemmar varav ungefär hälften är barn. För att få tillgång till Trond Hornseth krävs inget mer än att man betalat medlemsavgiften på sex euro.
– Familjerätt kräver både hjärta, hjärna och förståelse för den situation som mannen eller kvinnan befinner sig i. Det här är ett ämne jag brinner för, säger Trond Hornseth.
Projektet ska pågå ett år i första hand, sedan görs en utvärdering om en eventuell fortsättning.
– Man drar sig in i det längsta för att uppsöka jurist, man är rädd för kostnaderna. Jag hoppas tröskeln blir lägre nu, säger Hornseth.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax