DELA

Julfriden utlyst på Torget

Traditionsenligt utlyste stadsstyrelsens ordförande Johan Ehn julfriden på Torget i Mariehamn.
Så här löd hans jultal:
Julen är gemenskapens tid, en tid för glädje, en tid för omtanke, en tid för kärlek. Julens budskap är ljus och glädje, ett viktigt budskap under denna mörka årstid tid här på norra delen av vårt klot, men också ett viktigt budskap i en värld som inte alltid kan sägas bara innehålla just ljus och kärlek.
Otrygghet och rädsla är i stället vardagen för många, rädsla pågrund av pågående krig, otrygghet pågrund av att huset man bodde i förstörts av en flodvåg eller ett jordskalv, rädsla för att förlora jobbet, otrygghet pågrund av att missbruk och våld präglar vardagen i hemmet.

En allmän otrygghet sprider sig också tydligt i vårt samhälle när det finns krafter som vill lyfta fram sina budskap genom att använda våld och terror mot oskyldiga människor. Händelsen i Stockholm för några veckor sedan visar hur snabbt någon som vill skapa otrygghet och rädsla kan åstadkomma detta. Risken finns då att vi tror att ”vapnet” mot detta hot blir hat, ilska, hämnd och kraftfulla åtgärder. Det kan kännas rätt om man enbart går på den första känslan, men vi måste komma ihåg att det är just den reaktionen de mörka krafterna är ute efter och vi får därför inte låta oss dras med!
Istället måste vi stå upp för fortsatt öppenhet och frihet och gemensamt tvinga tillbaka rädslorna och otryggheten genom att söka trygghet hos varandra . Myndigheterna skall naturligtvis göra sitt jobb när det gäller att förebygga och lagföra, men ny lagstiftning och mera övervakning är knappast lösningar.

Vi, du och jag, kan tillsammans och var och en för sig använda julens budskap som avstamp för att ge många fler möjlighet att känna ljus och glädje. Att göra det är varken svårt eller tungt! Ta upp mobiltelefonen och ring släktingen som du inte haft kontakt med på länge, bjud in grannen på en glögg, heja glatt på eller stanna upp för en liten stund med vännen du möter på gatan och inte träffat på länge.
Det personliga mötet, känslan av att någon bryr är ofta otroligt betydelsefullt! Dessutom finns det kanske nu och då skäl att fundera på hur vi i vardagen möter varandra. Kunde hårda ord oftare balanseras med beröm? Varför har vi så lätt att fälla kritiska kommentarer men så svårt att uttala några värmande ord? Dessa frågeställningar kan vi, var och en av oss, ta med oss i vardagen och fundera på om vi kan göra skillnad.

Så här i sista minuten vill jag också passa på att vidarebefordra några julklappstips som författaren Oren Arnold givit:
Till din fiende, förlåtelse.
Till en motståndare, tolerans.
Till en vän, ditt hjärta.
Till en kund, tjänster.
Till alla, barmhärtighet.
Till varje barn, ett gott exempel.
Till dig själv, respekt

Bästa åhörare jag tillönskar Er alla en ljus och glädjefull jul och ett tryggt nytt år!
Låt nu julfriden sänka sig över vår stad, vårt landskap och vår värld!
Ta hand om varandra!