DELA

Jubilerande fisketurister hyllades

Sällskapet Esox Hookers har fiskat gädda på Åland fyrtio år i rad. När de anlände till Mariehamn i går stod en delegation beredd för att uppvakta dem högtidligt.

Esox Hookers är ett sällskap bestående av 16 framgångsrika män inom svenskt näringsliv. I går anlände de, alla utom fyra som fått förhinder, till Åland för sin fyrtionde fiskeresa i ordningen.
– De är lite speciella kunder. Med sina företagskopplingar, umgängeskretsar och kontaktnät känns de extra intressanta, säger Henrik Nordström, vd för Ålands turist och konferens ab som varit sällskapets kontakt på Åland.

Hyllningskommitté
Överraskningarna började redan ombord på Viking Lines ms Rosella. Där välkomnades gästerna med champagne och befälhavaren visade dem omkring på bryggan.
– Det var imponerande och spännande, säger Bjarne Bjurström, Esox Hookers ordförande.
I terminalen väntade en blåsorkester. Den underhöll med några melodier och skyndade sig sedan vidare till museifartyget Pommern för att stå färdig när sällskapet kom gående längs Hamngatan.
Ombord på Pommern väntade Annica Jansson, Viking Lines vice vd Boris Ekman, näringsminister Jan-Erik Mattsson, Arkipelags vd Ann-Louise Djupsund och Pommerns intendent Bertil Byman. De välkomnade herrarna och överräckte i tur och ordning diplom, ett fiskedrag format som en vikingfärja, ett pins med Ålands flagga och ett paraply. Sedan skålades det åter i champagne och sällskapet bjöds på snittar.
– Det här var ett tecken på typisk åländsk gästfrihet, säger Bjarne Bjurström.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax


Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax