DELA

Jorma det första motivet

Hon tog den bästa bilden med sin mobiltelefonkamera i Nya Ålands tävling och vann en Nokia N73.
Första motivet med nya kameramobilen blev grisen Jorma, döpt efter Nokias förra koncernchef Jorma Ollila.
För Petra Westerlund i Jomala Kungsö blev det en bra början på julveckan. I måndags fick hon beskedet från Nya Åland att juryn utsett hennes bild på sin man Ove stöttande Sälskärs fyr, som den bästa bilden av totalt cirka 300 bidrag i tävlingen ÅM i mobilfoto.
– Nu är Ove lite avundsjuk när jag får en så här fin kameramobil, säger hon när Nya Åland uppvaktar med blommor och Stig Selander från GSM Åland överräcker vinsten.

Misstänkt bra
Bilden på sin man tog hon i början av augusti när de körde Åland runt med sin båt.
– Jag ville ta en bild på Sälskärs fyr ur ett grodperspektiv, så kom jag på att Ove kunde stå och låtsas stötta fyren. På andra försöket lyckades det, berättar Petra.
Bilden blev så bra att tävlingsjuryn först misstänkte att den kunde ha manipulerats.
– Det sa jag också när jag skickade in bilden, att nu tror det att jag ”Photo-shop:at” den. Det var ett så klart och fint väder den dagen, därför blev bilden så bra.

Första barnet
Petra Westerlund har från och till sysslat med foto, men det tycks finnas i generna eftersom hennes syster är flitig amatörfotograf.
Efter denna fina början på veckan väntar Petra på ett ännu finare slut och en ännu finare present. Hon skall nämligen vilken dag som helst föda sitt och Oves första barn.
– Det blir den finaste julklappen.
Och då får hon ett nytt motiv att knäppa bilder på med sin nya kameramobil och vanlig kamera.
– Nu har det blivit mest att fotografera våra djur, två hundar, katten och så Jorma.

Jorma får leva
Och Jorma, det är alltså familjens galt i 300-kilosklassen som bor i en egen koja en bit frånhuset. Dit skyndar sig Petra med nya kameramobilen i högsta hugg. Med sig har hon komposthinken med lite mellanmål.
– Jorma, Jooorma. Kom får du lite godis.
Och när Jorma dyker upp runt hörnet på en liten bod blir besökarna med öppna munnar. Det var en rackare till julgris, stor som en Islandshäst.
– Men han skall inte slaktas till jul, han bor hos oss för att få leva så länge han vill. Jag brukar kalla honom för vår gårdsprydnad.
Och medan Jorma ljudligt slafsar i sig mellanmålet sätter sig Petra bredvid och poserar för Nyans fotograf.
Foto var temat.

ULF WEMAN

ulf.weman@nyan.ax

tfn 528 442

Foto: STEFAN ÖHBERG

stefan.ohberg@nyan.ax