DELA

Jonas julbock pryder Stallhagens nya öl

”Julbock” heter Stallhagens julöl i år. Både den juliga etiketten och sexpackskartongen är designad av åländska konstnären Jonas Wilén och motivet är inte helt överraskande en julbock.
Men det var faktiskt etiketten som gav ölet dess namn, inte tvärtom.
– För att fånga konsumenternas uppmärksamhet är det viktigt med en attraktiv förpackning. Jonas Wilén är en ung och duktig konstnär som faktiskt varit med om att ta fram både affischer och annat bildmaterial åt Stallhagen ända sedan starten. Han har gjort bra grejer och därför var det självklart att fråga honom också för detta uppdrag, säger Stefan Blomqvist, vd vid Ålands bryggeri.
Bryggeriet beskrev vad man ville att etiketten skulle signalera och lät konstnären arbeta fram dem visuellt.
– Vi ville helt enkelt ge en bild av en stämningsfull, traditionell jul, men utan julgransbollar och tingeltangel. Vi ville skapa en varm, gammaldags julkänsla och det tycker vi han lyckats med.


Uppskattad konstnär
Så var det namnet.
– Vi hade väl en del förslag, men ”Julbock” kändes bra. Rätt och slätt.
Det nya ölet och den nya etiketten har tagits mycket väl emot bland kunderna, det vill säga affärerna.
– Det är jätteskoj att Jonas ville engagera sig. När vi sålde in julölet och berättade att han skulle designa den fick vi väldigt positiv respons. Han är en uppskattad konstnär.


Nytt recept
Julölet är framtaget enligt ett helt nytt recept med lite mörkare och sötare smak och mindre beska än Stallhagen Dark Lager. Går det bra, kommer man även sälja det nästa år.
– Tas julölet väl emot och smakar bra i många munnar så tar vi ju inte bort det. Fungerar det mindre bra, kommer vi att arbeta fram ett annat, men ett julöl tror jag nog vi kommer ha också nästa år.
– Innan vi bestämmer nåt definitivt måste vi självklart vänta in gensvaret från konsumenterna. Vi har tagit fram omkring 9.000 liter julöl och det mesta hoppas vi ju ska vara slut strax efter nyår.
Eftersom julölet är ett mellanöl, kommer det att finnas till salu i de åländska butikerna, men också på ms Eckerö, Birka Paradise och i några utvalda affärer i Åbo.
Innan lillajul är det tänkt att det konstnärligt designade julölet ska vara på plats på butikshyllorna.

LINA ANTMAN