DELA

”Jag ville bli större i ÅAB”

– Jag betraktar mig fortsättningsvis som en åländsk entreprenör. Jag ville bli större i Ålandsbanken. Jag har köpt aktier för att banken går bra och är en bra investering.
Det säger Anders Wiklöf som vill tona ner ordstriden.
I går fick Nya Åland kontakt med honom efter att han kommit hem från en resa.
Först svarar han på frågan vilket hans syfte har varit med de senaste köpen av ÅAB-aktier.
– Svaret är att jag vill försöka vara med och göra banken ännu bättre. Det vill man väl med alla bolag. Samtidigt tror jag inte att det är så bra om vi låser in oss i det åländska reviret – vi ska vidga våra vyer, prata med andra och se till att vi har vänner runtomkring. Det är tillsammans med sådana vänner som Wiklöf Holding nu har köpt aktier. Själv började jag köpa aktier i Ålandsbanken redan 1972 – det om något visar väl på långsiktighet. Men då skrattade alla och sa att det var en dålig affär. Nu är det andra tongångar. Tydligen hade de fel.


Fritt fram
Han påpekar att Ålandsbankens aktier finns på börsen, och det är fritt fram för alla att sälja och köpa – annars skulle de inte finnas där. Och antydningarna om att det skulle vara något fel med finlandssvenska ägare i Ålandsbanken förstår han inte alls.
– Inte är det väl något fel på dem? Det är ju bra att få in finlandssvenskar som ägare i banken. Men snart kanske vi är i en sån situation då landskapsregeringen måste godkänna om åländska bolag ska få ha ägare utanför Åland, säger han med tydlig adress åt lantrådet Roger Nordlund som i tidningen Åland kritiserat dem som sålt aktierna.
I artikeln yppade lantrådet sin oro över att ”det åländska kapitalet inte värnar mer om positionerna”. Anders Wiklöf kontrar:
– Tydligen behöver man inte vara lika rädd när det politiska etablissemanget tar det för självklart att den åländska riksdagsledamoten ska ingå i sfp-gruppen. Därifrån borde man ju ha fått erfarenheten att det inte handlar om några gangstrar.


Inget kapningsförsök
Han är nöjd med att bankens styrelseordförande och Ömsens vd Göran Lindholm sagt i Nya Åland att han i kontakterna med Konstsamfundet fått reda på att syftet inte är att ta över Ålandsbanken.
– Jag är av exakt samma åsikt. Det är roligt att också han har fått det bekräftat för sig. Varför skulle någon vilja kapa en bank för att man köper eller säljer bankens aktier?
Och, säger han – ”om Aktia vill sätta upp sin skylt på Ålandsbankens dörr så kommer det aldrig att ske”.


Aktiedelning
Anders Wiklöf påpekar att Redarnas ömsesidiga försäkringsbolag, ett av Alandiabolagen, har haft sina aktier i Ålandsbanken uppdelade i olika bolag under flera decennier.
– Det jag har gjort är att jag har köpt ytterligare aktier och lagt i olika bolag. Det är inga konstigheter med det. Men däremot har jag inte delat upp mina egna eller Wiklöf Holdings ÅAB-aktier, något jag kunde ha gjort för att maximera den rösträtt som aktierna ger. Jag tycker att det är bra att de aktieposterna fortfarande är stora.
Inte heller förstår han talet om att avsikten är att ”hela ÅAB-styrelsen ska kastas ut” vid bolagsstämman nästa vecka.
– Det är inte sant. Alla i nomineringskommittén vet hur vi har diskuterat och vilka vi föreslår till nästa styrelse på stämman. Det har inte varit några upprörda känslor.
Han tippar att de aktieägare som väntar sig någon form av uppror på stämman blir besvikna.
– Det talas om kupp. Ja, man måste ju le emellanåt.


Insider?
Resonemanget om insiderfrågan i gårdagens Nya Åland kommenterar han med att säga så här:
– Göran Lindholm har som styrelseordförande kanske suttit inne med annan information än jag själv har gjort, och därför har han gjort sin bedömning att i hans fall skulle han ha varit insider. Kontakter utifrån tas ju oftast med styrelseordföranden. Det har jag respekt för.
Han tillbakavisar också Göran Lindholms uttalande att aktieköparna borde ha kontaktat honom som styrelseordförande före handeln.
– Så går det bara inte till. Jag tror att också han själv förstår det. Men också det har jag respekt för i den situation som uppstått.
Däremot anser han att Folke Sjölund i Ålands aktiesparare hade bra synpunkter i tidningen Åland i tisdags.
– En klok analys.


ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax