DELA

Ja till alkoholservering på ålderdomshem

Ett glas vin till maten eller en hutt snaps vid högtider.
Sveriges regering arbetar för att tillåta alkoholservering på samtliga ålderdomshem i landet. På Åland är det en självklarhet.
Sveriges regering har efter äldre- och folkhälsominister Maria Larssons förslag om enhetliga regler kring utskänkningstillstånd tillsatt en arbetsgrupp för att titta på möjligheterna att servera alkohol på ålderdomshem. Något som i dag inte är en självklarhet.
På Åland och i övriga Finland tar du ett glas vin om du vill. Några inskränkningar av den möjligheten är det inte tal om.
– De som bor här, de har flyttat hit så det är deras hem. Självklart ska de få bestämma själva, säger vårdchef Ritva Eklund på Trobergshemmet i Mariehamn.
Ålderdomshem är inga institutioner och de boende är klienter. Därför gäller samma regler som för alla hyresgäster.
– Sedan tar vi ställning till om de har alkoholproblem såklart, men det är en annan sak, säger Eklund.

Varje fredag
På Rosengård i Finström serveras traditionsenligt ett glas vin, öl, likör eller konjak till maten vid högtidliga tillfällen som midsommar och julafton. På Geta hemgård gäller samma sak.
Britt Branér är ansvarig vårdare för båda serviceboenden. Hon ser ingen anledning till att den liberala synen bör bli strängare.
– Skulle det bli till missbruk är vi förstås skyldiga att ta tag i det. Men i övrigt är alkohol inget vi skulle neka till. Det handlar om förnuft och vad som är bra också.

Inga stora mängder
Jenny Gustavsson är ansvarig närvårdare på Hammargården i Hammarland där de också serverar alkohol vid festliga tillfällen. Alkoholen får de boende oftast genom sina anhöriga.
Flaskorna förvaras i skåp efter de boendes begäran eller inne på rummen.
– På midsommar hade vi vin till maten som vi bjöd på. Vi använde bingolottopengar och köpte några flaskor av dem.
Men några stora mängder dricks det inte.
– För flera år sedan var det fler som var pigga och många drack likör i matsalen och spelade kort. Det var riktigt trevligt. I dag är många av dem i mycket sämre skick.

Cecilia Lindvall

cecilia.lindvall@nyan.ax