DELA

Isabella kunde inte angöra Långnäs

Viking Lines Isabella kunde inte lägga till i Långnäs på väg från Åbo under natten till torsdagen.
Så många som 90 passagerare, som skulle ha klivit av på Åland, blev tvungna att följa med till Stockholm.
– Enligt trafikchef Dan Roberts, som har tillgång till avläsningarna från kommandobryggan,.blåste det över 20 meter per sekund i byarna vid 1-tiden på natten. Fartyget ska först vända och sedan backa in till Långnäs, men den här natten var den sydliga vinden så hård att bogpropellern inte orkade hålla emot, förklarar vice vd Boris Ekman.
Besättningen gav upp försöken och meddelade de väntande passagerarna att färden skulle fortsätta till Stockholm. Orsaken till att fartyget inte i stället tog in i Mariehamn förklarar Boris Ekman så här:
– Tidtabellen är så tajt att den extra timme en sväng via Mariehamn skulle ta skulle få återverkningar på turlistan följande dag. Båda våra fartyg måste befinna sig i Mariehamn samtidigt på eftermiddagen, och om våra fartyg inte går enligt turlistan så kan inte heller Siljafartygen hålla sin tidtabell. Det blir en kedjeeffekt av det hela i så fall.

Ovanligt många
Passagerarna som skulle till Långnäs var ovanligt många på den här turen, cirka 90. För personalen i receptionen blev det extra svettigt när sovplatser skulle ordnas åt alla. Hyttutrymmet räckte inte till – i stället fick många tillbringa natten i nödbäddar på golvet i Sky Bar.
Boris Ekman noterar att det antagligen var första gången i sommar som stormen hindrade angöring i Långnäs.
– Att fortsätta angöringsförsöken under natten till torsdagen skulle nog ha varit en tecken på dåligt sjömanskap.
Också Eckerölinjen drabbades indirekt av att Isabella åkte förbi Åland. Flera arbetsstationer på Roslagen var underbemannade på torsdagen eftersom personal på väg på jobb befann sig ombord på Vikingfartyget. (ao)