DELA

Inlärningen styrs av lust, glädje och nyfikenhet

Lust, nyfikenhet och frihet under ansvar.
Det är ledorden som styr barnen Lantz dagliga tillvaro i det vita huset med den gröna trädgården i Saltvik Sålis.

Terminens sista skolvecka pågår som bäst för de barn som går i grundskolan. Sedan hägrar sommarlovet, fritt och ledigt från allt vad undervisning heter.
Så ser vardagslivet inte ut hos familjen Lantz – föräldrarna Nicklas och Jenny och barnen Lukas 13 år, Beppe 10 och Frode snart 7. Här går undervisningen hand i hand med livet.
Alla tre barn undervisas hemma av föräldrarna. Familjen är en av de så kallade skolflyktingarna från Sverige som flyttat till Åland för att undkomma den svenska skolplikten. På Åland råder läroplikt men inte skolplikt.
– I Sverige är det sedan en lagändring 2011 tillåtet med hemundervisning bara under de första fyra åren om man anhåller om och får tillstånd från kommunen. Men det är ett godtyckligt system, säger föräldrarna.

Ett besök hemma hos familjen Lantz är som ett grant färgstänk, ett bubblande aktivt sjudande liv där barnen är i centrum.
– Det som styr oss är vad barnen vill göra, vad de vill lära sig och vilka frågor de har. När lusten att lära infinner sig finns vi där och hjälper till, förklarar föräldrarna.
Förmiddagarna i köket är vikta för gemensamma aktiviteter. I vardagsrummet finns musikinstrumenten och pysselgrejerna.
Dagarna delas inte in i lektioner och ämnena är inte bestämda på förhand. Dagarna är heller inte indelade i undervisning och fritid.

Allt hänger ihop. Allt sker oberoende av klocka, årstid och kursplan. Kunskapen växer fram som en ringlande kedja av frågor och svar som man hittar tillsammans med hjälp av böcker och internet.
– Allt vi lär oss är som en väv. Vi lägger hela tiden till nya pusselbitar och med tiden ser vi bilden framträda i stället för tvärtom.
Jenny beskriver inlärningssättet med ordet ”unschooling”, alltså inte egentligen som hemundervisning utan snarare som alternativ till traditionell skola.
– Men vi är inga motståndare till skolan som sådan. Vi tycker bara att det andra sättet passar vår familj bättre. Vi vill ju tillbringa vår tid tillsammans, säger de som båda gått i vanlig skola.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax