DELA

Inget val för Simskälalinjen

Att personalen på Simskälalinjen skulle få välja om de stannar inom landskapets eller går över till den privata entreprenören vid en privatisering av driften visade sig vara olagligt.
Som det ser ut nu ska personalen också gå över till den privata entreprenören.
Det finns inte längre någon valmöjlighet för Simskäla- och Töftöfärjans personal. Det har egentligen aldrig funnits det.
Som Nya Åland skrev före jul erbjöds personalen två möjligheter vid en privatisering av driften för Simskälafärjan. Det första var att den privata entreprenören tar över färjan med den befintliga personalen och de har samma anställningsvillkor som i dagsläget. Då är personalen inte längre landskapsanställd.
Det andra alternativet var att den privata entreprenören tar över en tom färja och landskapet omplacerar den egna personalen. Då skulle det finnas plats på Töftöfärjan och vid en vägstation. Detta upprörde färjpersonalen som ansåg att man måste välja mellan pest eller kolera.

Inställt
Men i måndags, dagen före landskapets vägunderhållningschef Björn Ekblom skulle träffa de färjanställda för att höra vilket alternativ de föredrar, ställdes mötet in. Det visade sig nämligen att det egentligen inte finns några alternativ att välja mellan.
– Lagstiftningen har ändrat om hur man ska hantera personal vid överlåtelse av verksamhet, säger Ekblom. Om det är så att vi ska bjuda ut driften är det med stor sannolikhet så att personalen ska följa med.
Allt är inte riktigt klart än och det tar ännu några veckor innan man vet hur personalen ska hanteras vid en driftsprivatisering av Simskälalinjen. Därför ställde tisdagens möte in.
Det har också visat sig att det inte finns platser att omplacera personalen på som utlovat.
– Nu måste vi göra upp en strategi och sedan tala med personalen och facket, säger Ekblom
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds