DELA

Inget göra åt övergivna båtar

I småbåtshamnen vid Nabben ligger ett tiotal båtar och skräpar. Hamnförvaltningen som ansvarar för småbåtshamnarna i Mariehamn kan ingenting göra.
– Det är så illa att lagar och bestämmelser säger att vi inte kan föra bort dem utan ägarens tillåtelse, säger Tony Sindén, hamnarbetsledare vid hamnförvaltningen.
Flera messare har hört av sig till Nyan och anmärkt på de skräpiga stränderna i Mariehamns stad. Vid Nabbens småbåtshamn ligger till exempel ett tiotal båtar till synes övergivna.
– Säkert finns det övergivna båtar i Lervik och på Notudden också, säger Tony Sindén.

Mun mot mun
Hamnförvaltningen är åtminstone en gång per dag till småbåtshamnarna för att till exempel plocka upp skräp och kontrollera att allt är okej. Men övergivna båtar kan de inte göra något åt.
– Det är båtägarnas ansvar att ta bort sina båtar, men gör de inte det kan vi inte ta bort båtarna utan ägarnas tillåtelse, säger Tony Sindén.
Att hitta ägarna är inte något lätt jobb, ingen har ju namnmärkt sin båt.
– Nyligen forslade vi bort en från Nabben. Det var någon som kände igen den och på så sätt fick vi tag på ägarna. Mun mot mun-metoden är den enda som fungerar.
Det är likadant med isbilar. Inte heller sådana för tas om hand hur som helst utan ägarens tillstånd.
– För vi bort en båt eller en isbil utan tillstånd och den råkar skadas i transporten kan vi bli ersättningsskyliga. Det är också en fråga om utrymme. Staden har inte plats att förvara andras stora tillhörigheter.

Stor efterfrågan
Vid Nabbens småbåtshamn finns 27 båtplatser. Många anser att de har rätt att ha sin båt där utan tillstånd.
– Det finns äldre herrar som alltid haft sin båt där och tycker att det är deras rätt, säger Tony Sindén.
Man kan hyra hamnplats och skall i så fall ta kontakt med hamnförvaltningen. I nuläget finns det en efterfrågan på mer än dubbelt fler platser än de som finns.
– De som har tillstånd vet om det. De som inte har det skall ta bort sina båtar. Nog för att de vet om det redan, inte lönar det sig att säga det i tidningen, säger Tony Sindén.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax