DELA

Ingen ersättning trots kraftig Rosella-försening

Det blev en lång dag på resande fot för Rosellas passagerare i söndags. Men någon ersättning är inte att vänta.
– Vi brukar inte ge någon ersättning när förseningarna beror på storm. Vi kan inte göra så mycket åt väderleken, säger Johanna Boijer-Svahnström, informationschef på Viking Line.
På grund av kraftig storm blev Viking Lines Rosella många timmar försenad i söndags. Fartyget hade svårt att lägga till i Kapellskär mitt på dagen, och kunde först vid 17-tiden, fem timmar försenad, förtöja vid kajen.
– Det fanns flera orsaker till att hon inte kunde ta i land i Kapellskär. Den hårda vinden, vindriktningen, Kapellskärs utsatta hamn, och att den ena bogpropellern håller på att genomgå service, berättar Johanna Boijer-Svahnström.
Redan vid avgången från Mariehamn behövde Rosella assistens från en bogserbåt för att ta sig ut från kajen.
Finns det ingen risk med att lägga ut i hårt väder om man har problem med bogpropellern?
– Nej det var ingen fara. Vi skulle aldrig gå ut om det innebar några sådana risker.


Steg av via bildäck
Den sista turen för söndagen anlöpte till Mariehamn tjugo i tre natten till måndagen. Då fick alla passagerare gå i land via bildäck.
– På det sättet slapp Rosella skifta i hamnen, det vill säga man sparade tid, förklarar Boijer-Svahnström.
Men trots den kraftiga förseningen är alltså ingen ersättning att vänta för passagerarna. Under den första försenade turen erbjöd man dock resenärerna gratis mat ombord. Under den sista turen höll caféet öppet men man serverade ingen varm mat där. Matsalen höll öppet som vanligt.
På vilket sätt gick ni ut med information om förseningen?
– Vi försökte ringa upp kunderna, men det var väldigt många som åkte med under dagen så jag vet inte om vi nådde alla, säger Boijer-Svahnström.
Hon tillägger att man dessutom kontaktade press och radio.
– Och vi informerade på vår hemsida.
Fanns det något telefonnummer man kunde ringa för mer information?
– Nej. Vi brukar ha sådana nummer när det gäller större olyckor, men inte vid förseningar. Bokningspersonalen kände däremot till läget, så vid sådana här situationer kan man alltid ringa till bokningen, eller direkt till hamnen.

MALIN LUNDBERG