DELA

Ingen ehec-fara i undersökta klöverfrön

Bockhornsklöver, som förknippas med den farliga ehec-smittan, har hittats hos två näringsidkare och två privatpersoner på Åland. De hittade fröna kommer dock inte från Egypten och är därmed ofarliga.
Miljöskyddsinspektör Christel Mattsson på ÅMHM, Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, betonar att det enbart är frön från Egypten som kan bära den livsfarliga ehec-smittan. Alla andra länder är riskfria. ÅMHM har undersökt alla butiker i Mariehamn, och det är enbart i en butik och i ett växthus som bockhornsklöver har hittats. Det är dock inte uteslutet att egyptiska klöverfrön kan finnas på Åland.
– Hittar man klöverfrön från Egypten, eller är osäker på frönas ursprungsland, ska man ta kontakt med ÅMHM, säger Mattsson.
ÅMHM har fått in samtal från ålänningar och även fått in bockhornsklöver.
– Jag har en påse som står här på mitt skrivbord. Det doftar väldigt mycket curry, bockhornsklöver finns inblandat i ganska många currysorter. Just den här visade sig vara från Italien, säger Christel Mattsson.
– Människor undrar om de får äta frön, och det får de så länge de inte är från Egypten. Det närmaste där frön från Egypten hittills har hittats är i Helsingfors.
Igår gick dessutom livsmedelsäkerhetsverket Evira ut med en varning för Weibulls Mix Groddblandning med bäst före-datum 30.9.2013 och 30.9.2014. Produkten innehåller bockhornsklöverfrön från Egypten och konsumenter som köpt produkten ombes omedelbart sluta använda den och returnera produkterna till inköpsstället.

Annakaisa Suni

annakaisa.suni@nyan.ax