DELA

Inbrott och vandalisering på Föglö

När sommarålänningen Anna Eklund besökte familjens sommarhus i Degerby Föglö i fredags, upptäckte hon att vandaler slagit till mot både hennes stuga och en annan sommarbostad.
– Hade det varit hemma i Stockholm hade man kanske varit beredd. Men när det händer på den sista plats på jorden där man känner sig trygg… man blir gråtfärdig, säger hon.
Det var i fredags som Anna Eklund och hennes far, Sverigeålänningen Nils Eklund, kom fram till stugan och upptäckte att man haft ovälkommet besök.
– Tvättlinor, utemöbler, allt var stulet. Där fanns inte ett dugg av ekonomiskt värde, men visst blir man arg. De hade brutit upp en gammal källare och röjt runt på tomten, man fick intrycket att de som gjort det inte varit nyktra, säger Anna Eklund.
Nils Eklund tror inte att det är oförståndiga busungar som ligger bakom.
– I så fall borde man ju ha hittat sakerna någonstans i närheten, men det har vi inte gjort, säger han.
En polisrapport visar att en annan sommarbostad på Föglö råkat ännu värre ut. Där har någon eller några brutit sig in i själva stugan och kastat ägg på väggarna.
– Sedan har jag fått höra att det varit busliv på Föglö hela sommaren. Så det kanske är fler än vi två som drabbats, alla som råkat ut för det här kanske inte har upptäckt det ännu, säger Anna Eklund.

Idyllen sprack
Som boende i Stockholms innerstad är Anna Eklund van vid att påminnas om kriminalitet, våld och utsatthet. Föglö har varit hennes kontrast till detta.
– Jag har alltid varit där på somrarna, och planerat att flytta dit i framtiden. Det har bara hängt på att hitta ett jobb där, säger Anna Eklund.
Har de planerna fått sig en törn nu?
– Ja, faktiskt. Skulle jag flytta till Åland nu, skulle jag nog vilja bo i en lägenhet i Mariehamn. Det känns tryggare så.
Både familjen Eklund och den andra stugägaren har polisanmält det inträffade. Enligt polisen har inga fler fall kommit till deras kännedom än så länge.
Brotten rubriceras stöld och skadegörelse, alternativt hemfridsbrott.