DELA

I helgen jubilerar Munskänkarna på Åland

Hallå där, Stig Byman. Hur jubilerar Munskänkarna på Åland?
– Vi firar vårt tioårsjubileum på lördag den 7 november i Ålands Hotell och restaurangskola. Programmet börjar klockan 13 med ett föredrag med möjlighet till provsmakning av viner och ostar av Ella Grüssner Cromwell Morgan. Samtidigt klockan 13-16 hålls Ålands första vinmässa. Klockan 15 har vi en lekfull frågetävling där lag från stadens restauranger får tävla i vinkunskap.
Vad är Munskänkarna på Åland för en förening?
– Vi är en förening som bildades av några entusiaster som ville lära oss mer om vin. Ju mer man lär sig ju mer vill man veta. Intresset var stort från början, vi har varit ungefär 120 medlemmar ända sedan vi startade. Varje år faller några bort och några nya tillkommer. Vi ordnar kurser på olika nivåer om vin och mat. Föreningen är en lokal sektion under Munskänkarna i Sverige, där det finns 20.000 medlemmar. Föreningen vill också verka för goda och måttfulla dryckesvanor. Hellre kvalitet än kvantitet.
Kan vem som helst bli medlem?
– Jodå, vi har en hemsida där det står hur man går tillväga och på vinmässan kommer vi att ha ett eget bord där man också kan bli medlem i föreningen.
Hur är det med vinkunskaperna på Åland?
– Intresset är ganska stort och på restaurangerna finns baskunskaperna, men de framförs inte alltid till gästerna. Det utbildas många somelierer på Åland, men det finns nog ännu mycket som kunde förbättras.
Varifrån kommer ordet munskänk?
– Det är ett gammalt ord. Munskänken var en officiell person vid kungliga hov, som avsmakade vinet för kungligheterna drack. På den tiden var det inte ovanligt att man försökte bli av med personer genom att förgifta deras vin. Munskänken kontrollerade alltså att vinet var drickbart.
Har du själv något favoritvin?
– Det varierar och det finns många goda viner, men en klassisk bordeaux är alltid god.

KATARINA GÄDDNÄS

katarina.gaddnas@nyan.ax