DELA

I dag sätts Åland på Europakartan

Det konstitutionella utskottet inom EU:s regionkommitté är på Åland i dag och i morgon. Mötet sätter Åland på Europakartan, säger Ålands representant vicelantrådet Britt Lundberg (C).
– Det kommer att underlätta för oss. Det är viktigt att både politiker och tjänstemän får en rejäl dos Ålandskunskap.
Det är i EU:s rådgivande regionkommitté som Åland har sin enda officiella plats i EU. Oftast hålls mötena i Bryssel men ett möte per år arrangeras på andra ställen i Europa. I dag håller det konstitutionella utskottet inom EU:s regionkommitté ett sammanträde på Åland. Besöket är ett resultat av flera års lobbyarbete från åländskt håll.
– Det känns riktigt spännande, säger Britt Lundberg.
Hon sitter i den politiska mittengruppen ALDE:s ledning, i utskottet för hållbar utveckling och i det konstitutionella utskottet, som alltså nu är på Åland.
Att etablerade politiker lär känna Åland underlättar när landskapet ska förklara sin situation i olika sammanhang, säger Britt Lundberg.
– Det framförallt det här utskottet som är intresserat av Ålands situation i EU.
Runt 130 personer är anmälda.
– Många har upplevt att det är både långt och komplicerat att ta sig hit. Kanske är det därför det är många ersättare på deltagarlistan, funderar Lundberg.


Hårt arbete
Landskapsregeringens EU-enhet har jobbat med förberedelserna under lång tid. Den sista veckan varit intensiv, berättar Emma Mattsson, vikarierande biträdande jurist. Under fredagseftermiddagen spikades deltagarlistan och det slutliga programmet och välkomstpåsar har körts ut till politikernas hotell.
– Det har varit mycket småsaker men det ska bli jätteroligt.


Öppet seminarium
I morgon hålls ett seminarium i Alandica kultur och kongress. Temat är flernivåstyre och diskussionerna kommer att fokusera på hur EU ska nå ut till de små regionerna.
Kansliminister Roger Eriksson (Lib) deltar i en paneldebatt och fredsinstitutets Sarah Stephan håller ett föredrag. Allmänheten är välkommen att närvara. Seminariet hålls på engelska men det ska gå att få tolkning via hörlurar.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax