DELA

Husell vill ha nya styrelsenamn

– Vi har nya namn till både Birkas och Eckerös styrelser, fem-sex stycken personer är vidtalade. Vi vill få in proffsigare ledamöter, säger Bror Husell.
I går väntade han på beskedet om han får köpa Birkas aktier i Eckerö eller inte.
Bror Husell, pensionerad skeppsredare som var med när folkrederierna Birka och Eckerölinjen startade en gång i tiden, kom förra veckan med sitt motdrag mot Eckerös bud på Birka – att köpa Birkas hela aktiepost i Eckerö, nästan 20 procent.
I ett slag, med hjälp av nästan 18 miljoner euro som han bjöd för aktierna, förändrades förutsättningarna för affären.

”Mycket understöd”
Han berättar om de reaktioner han fick efter att budet – som han inte är ensam om även om han inte vill säga vilka han har med sig – blev offentligt.
– Jag hade nitton samtal på telefonen första dagen. Jag har nog fått mycket understöd, många har varit positiva. Också från svenska sidan har folk hört av sig.
Vad har folk sagt?
– Att Eckerö ska vara Eckerö och Birka ska vara Birka. Folk tycker också att det inte passar sig att Eckerö ska bestämma över Birka och de tycker inte om att Eckerö försöker ”kapa” Birka för ett lågt pris. Och så är dom lessna på att servicen har blivit sämre på Eckerölinjens fartyg, det har många sagt.
Om han och de andra får köpa aktieposten ser han en framtid där Eckerö lever vidare ”och ger så bra service som möjligt åt kunderna” och att Birka arbetar vidare på sitt håll.

Nya i styrelsen
För att nå det målet vill han se nya och proffsigare styrelser i de båda bolagen.
– Fem-sex personer är redan vidtalade. Namnen har inte kommit fram via Birkas nomineringskommitté, utan vi har tagit fram dem. Nomineringskommittén väntar och ser vad som händer.
Planerar ni andra ommöbleringar i bolagen?
– Nej. Vi tänkte nog försöka göra det här så smidigt som möjligt och diskutera oss fram.
Så du väntar med spänning på besked från Birka?
– Ja nå, jag har ju annat också att syssla med. Linden lämnade Mariehamn på måndagen och nu visar hon upp sig för de nya intressenterna nära Hitis i Åbolands skärgård.
Företaget Skärgårdsäventyr, med vd Johan Stenbäck, chartrar Linden i år.
– Nu just reder vi upp dockningar och sådant. Linden ska trafikera också på Åland i sommar, säger redaren förnöjt.
Sent i går meddelade Birkas styrelse att bolagsstämman skjuts upp ännu en gång (se skild artikel).

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax