DELA

Husell kommenterar budet

– Inte är jag alls ensam om det här. Jag har både större och mindre Birka-ägare med mig.
Det säger Bror Husell som i onsdags bjöd nästan 18 miljoner euro för de knappt 400.000 aktier som Birka Line äger i Rederi ab Eckerö. Birkas styrelse funderar nu på budet.


Egentligen har han pensionerat sig från skeppsbranschen, Bror Husell. Men, säger han:
– Jag skulle med rätta inte alls syssla med det här. Men när man är född med det så går det inte att låta bli, säger han och låter både pigg och nyter.
Så när många osäkra Birka-ägare började ringa till honom efter att Rederi ab Eckerö lagt sitt köpbud på Birka-aktierna i början av mars så kunde han inte låta bli att reagera.
Därför kom nyheten i går som skakade om både Birka och Eckerö rejält: Bolaget Husell Shipping & Trading, ett bolag som Bror Husell bildade redan på 90-talet, la i onsdags ett kontantbud till Birka på rederiets hela aktiepost i Eckerö. Det erbjudna priset per Eckerö-aktie är 45 euro, och eftersom Birka äger nästan 400.000 aktier i Eckerö så är köpesumman totalt nästan 18 miljoner euro.


Vill ha en lösning
Anbudet ska ses som ett alternativ till Eckerös köpbud från den 8 mars när det handlar om att lösa upp korsägandet mellan de två rederierna, påpekar han.
Bror Husell kontrollerar cirka 5 procent av rösterna i Birka och är därmed den största enskilda ägaren.
– Vi vill ha en lösning på striden mellan Eckerö och Birka innan det går för långt. Det som har hänt har varit negativt för båda parter. Det måste bli ett slut på schabblandet. Folk börjar tappa tålamodet. De tycker att de inte vill göra affär på det viset Eckerö vill. Att Eckerö ska sitta och bestämma vad Birka ska göra är inte rätt, slår han fast.
Han och de han har med sig – han vill inte säga vilka de är – vill skilja de båda bolagen åt.
– Eckerö får ju mindre att bekymra sig om då. Det bör ju bli en lättnad för Eckerö, säger han som äger aktier också i Eckerö.


”Vill ha ännu mera”
Korsägande innebär att bolagen får dividend av varandra, och i och med det har Eckerö dragit nytta av Birka i och med sitt stora aktieinnehav – något som inte är möjligt ifall rederierna går skilda vägar.
– Visst, Eckerö har dragit nytta av Birka, och nu vill dom ha ännu mera. Men varför skulle åländska aktionärer i Birka vilja bli av med sitt rederi? Det är ju inte roligt alls att gå på bolagsstämmor eller resa med fartygen sedan. Man vill ju känna att man åker med ”sin” båt. Inte heller är det roligt för dom som har sitt levebröd av Birka att känna oro över att bli bortrationaliserade både ombord och i land, säger han.
Någon kontakt med Eckerös vd och styrelse har han inte tagit.
– Jag förstod att de hade styrelsemöte på torsdagen. Jag gissar att de låter vårt bud vila till måndag.
Och pengarna då? Inga problem, påstår han – bara alla kommer överens.


Folkrederi
Han säger att han vill ha tillbaka det folkrederi som han var med och startade en gång i tiden.
– Folk får gärna komma med!
I det pressmeddelande han gav ut i går på eftermiddagen konstaterar han att Eckerö tills vidare inte fått gehör för sitt anbud av Birkas aktieägare på grund av att det är för lågt. Han understryker också att hans anbud borde förbättra Birkas resultat med ungefär en halv miljon euro årsvis, baserat på dagens räntor, jämfört med Eckerös dividendförslag, och att det därför bör vara av intresse för bolaget.
I går på eftermiddagen meddelade Birkas styrelse börsen att man tagit emot Husells bud som diskuterades vid ett möte i går. Utredningen fortsätter – styrelsen möts igen nästa vecka.
I dag fredag ska Birkas styrelse ge besked om hur man betraktar de intresseanmälningar som kom för ett par veckor sedan på Birka Cargo och Birka Paradise.
Nya Åland har försökt få kontakt med Eckerös vd Björn Blomqvist och styrelseordförande Jukka Suominen men inte lyckats.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax